Wereld doet tot 2020 weinig tegen opwarming
DURBAN (ANP/DPA/AFP) – De wereld doet pas vanaf 2020 weer echt iets tegen opwarming van de aarde. Regeringen aanvaarden dat de planeet dan minstens 0,2 graad gemiddeld warmer is geworden. Dat is de conclusie van het akkoord dat bijna 200 landen zondagochtend sloten na 14 dagen onderhandelen bij de VN-klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban.
Tot die tijd verplichten alleen nog de Europese Unie en enkele kleine landen zichzelf om de uitstoot van broeikasgas CO2 fors te verminderen, bijvoorbeeld door windmolens. Deze landen verlengen hiertoe het zogeheten Kyoto Protocol. Maar dit groepje landen zorgt slechts voor 15 procent van de wereldwijde uitstoot van de broeikasgassen. De rest van de wereld doet tot 2020 alleen aan vrijwillige acties tegen de groeiende uitstoot van CO2 uit olie, gas en steenkool.
„Met deze afspraak wordt de wereld op den duur gemiddeld 3 tot 4 graden warmer”, concludeert klimaatwetenschapper en Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks), die mee-onderhandelde bij de top. „We moeten met een vergrootglas zoeken naar positieve punten in het akkoord.”
Eén van de pluspunten is dat de grote vervuilers Verenigde Staten, China en India hebben toegezegd dat ze gaan onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord. Dat moet in 2015 klaar zijn om in 2020 in werking te treden. „Dat is interessant, maar het is daarmee niet zeker dat die landen daadwerkelijk gaan meedoen met de CO2-beperking”, verduidelijkt Eickhout.
De onderhandelaars werden het ook eens over de regels voor een fonds voor arme landen die last hebben van het warmere klimaat en extra natuurrampen. Het fonds moet vanaf 2020 jaarlijks tot 100 miljard dollar (74 miljard euro) uitdelen. Maar onduidelijk is waar dat geld vandaan moet komen.
Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) geeft de uitkomst van de klimaattop een voldoende. „Met dit pakket van afspraken komt er eindelijk een klimaatverdrag in zicht dat van alle landen is”, aldus de CDA’er vanuit Zuid-Afrika. Hij heeft in Durban vooral bepleit dat bedrijven meer worden ingeschakeld voor klimaatacties. Hij wil een ’digitaal platform’ dat toont dat hoeveel investeringen bedrijven al hebben gedaan voor een beter klimaat.
Milieuorganisatie Greenpeace noemt de milieuconferentie mislukt. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) spreekt over een ’slap akkoord’. Pessimisme overheerst ook bij Friends of the Earth, de moederorganisatie van Milieudefensie.