NASA: Verdubbelde tsunami trof Japan
De grote tsunami die Japan in maart trof, na een zware aardbeving in de oceaan ten noordoosten van het land, was het gevolg van een zogeheten ”verenigde tsunami”. Dat houdt in dat de vloedgolf verdubbelde in hevigheid door bergruggen op de oceaanbodem. Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Ohio State University meldden dat gisteren.
Radarsatellieten registreerden op de dag van de aardbeving zeker twee golffronten. Die vloeiden samen om –nog ver uit de kust– één dubbel zo hoge vloedgolf te vormen. Oceaanruggen en onderzeese bergketens zorgden ervoor dat de beide vloedgolven samenvloeiden, zo stellen de wetenschappers. Die dubbele tsunami kon vervolgens een grote afstand afleggen zonder aan kracht in te boeten.
Met deze gegevens hopen de onderzoekers een beter zicht te krijgen op de ontwikkeling van tsunami’s. Zo zouden ze in de toekomst graag de vraag kunnen beantwoorden waarom vloedgolven op de ene plaats grote verwoesting aanrichten, terwijl een andere kustregio gespaard blijft.
Als dat bekend is, kunnen er betere risicokaarten worden gemaakt voor kustgebieden en plannen opgesteld voor de bescherming van dorpen en essentiële infrastructuur tegen een vloedgolf.