Meenemen: Haagsche kakkers
„Koud hè!” De bakker van Brood aan de Herengracht in Den Haag begint een praatje met de schaarse voorbijgangers op deze maandagochtend. Hij blaast in zijn handen.
De deur van de kleine, pittoreske bakkerij staat uitnodigend open. De klandizie moet nog op gang komen deze morgen. Een studente koopt een knapperig uitziend broodje voor onderweg.
Bij de Wiener Konditorei –de zaak met de huiskamerachtige inrichting bestaat ”sedert 1934”– is het goed toeven voor de 3-jarige Joost en zijn oma. Samen genieten ze van de warme chocolademelk met slagroom. „We gaan allemaal leuke dingen doen vandaag”, vertrouwt de peuter de uitbaatster van de konditorei toe. Een klant stevent naar een tafeltje in de hoek en bestelt een cappuccino. „Graag met twee suikerzakjes.” De koffie met tulband smaakt naar meer. Sierlijk ingepakte tulbanden liggen alvast klaar voor thuis.
Tegenover het nostalgische etablissement schittert in fel contrast de etalage van Cupcakechic, met hardroze en zilveren accenten. Dit is een zaak „voor verslavend lekkere cupcakes, cookies en cakes.” Een jonge vrouw hapt gretig in een chocoladecupcake met slagroom en duwt met één hand een buggy de winkelstraat in.
De mooie gevel van de Hofstadapotheek nodigt uit om een kijkje binnen te nemen. Een medewerkster vertelt dat het 300 jaar oude pand in 1904 in jugendstil werd gerenoveerd. „Bij de VVV is een jugendstilroute te koop, dat is een aanrader. Wij staan er ook in”, zegt ze.
Het Plein komt in zicht. In het midden staat de Vader des Vaderlands op zijn sokkel op de uitkijk. Aan zijn voeten ligt de hond die volgens overlevering eens een moordaanslag op zijn baas verijdelde. Tussen de houten bankjes in de buurt van het standbeeld scharrelen duiven.
Op het Binnenhof speuren toeristen naar een komend of gaand Kamerlid. Een politiemotor rijdt stapvoets voorbij. Brasserie Dudok, aan het Buitenhof, biedt uitzicht op de regeringsgebouwen. Naar verluidt is dit een populaire parlementaire ontmoetingsplek. De appeltaart heeft er in elk geval een knapperige kruimelkorst.
„Goedemiddag mevrouw, meneer.” Bij Maison de Bonnetterie wordt elke klant bij binnenkomst en vertrek begroet. Het gebouw aan de Gravenstraat straalt luxe uit. Chique kledingmerken, champagne, schoenen en tassen – zo ver het oog reikt. Mocht de klant last krijgen van keuzestress, dan kan hij of zij hier een personal shopper in de arm nemen. Op de eerste etage zijn accessoires voor trouwe viervoeters te vinden; een hondentruitje met Noors motief kan voor 55 euro mee naar huis. Indien gewenst uiteraard prachtig ingepakt.
Weer met beide benen op de grond. De wandeling gaat verder naar de Dagelijkse Groenmarkt, waar Drogisterij van der Gaag 200 jaar geleden haar nering begon. De felgekleurde gaper boven de deur gaapt met open mond voorbijgangers aan.
De huisgemaakte, gloeiendhete erwtensoep die Brasserie De Passant serveert in de Haagse Passsage geeft nieuwe energie. Voor de liefhebbers: met roggebrood en spek.
Het is rustig in vulpenspeciaalzaak Akkerman, bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier. Een pen van Cartier koop je natuurlijk niet elke dag. Maar kijken is ook al leuk. De Sailor, een bamboevulpen à 1100 euro, trekt de aandacht, maar voor een Parkerpen van 7,50 euro kan men hier ook terecht. Verderop verklapt de wapperende vlag op Paleis Noordeinde de aanwezigheid van de koningin. Zou ze haar chique briefpapier aanschaffen bij de buren op nummer 186, Damen/Papier Royaal? Zeker is dat liefhebbers van bijzonder sierpapier hier hun hart kunnen ophalen.
De Denneweg, waaraan theewinkel Betjeman & Barton zit, voert terug naar het centrum. En om thuis de sfeer vast te houden: de echte Haagsche kakker –brood met veel rozijnen en spijs– is aan deze weg te koop, in de bakkerij van Hessing.
Dit is het zesde deel in een serie over winkelroutes. www.refdag.nl/shoproutes
Brood
De vroegere delicatessenzaak van traiteur E. Noack stond veertien jaar leeg. Sinds juni wordt er weer vers brood verkocht. Het doel van Brood aan de Herengracht is naast het maken van puur en ambachtelijk brood de bijzondere historie van het pand een nieuwe impuls te geven. Brood is tevens opgenomen in de winkelroute van ”Mijn Den Haag Winkel!”, een expositie over winkels van weleer in het Haags Historisch Museum.
haagshistorischmuseum.nl
Haagse huiskamer
In 1934 begon grootvader Prager, afkomstig uit Oostenrijk en van Joodse afkomst, de Wiener Konditorei. Al 75 jaar geeft de zaak met de houten lambriseringen en de rode banken een huiskamergevoel aan Hagenaars en toeristen. Sachertorte, schwarzwalder en tulband, alles wordt in de bakkerij boven de winkel gebakken. Heel vooruitstrevend schafte de eigenaar al in de vijftiger jaren een espressomachine aan. Zelfs koningin Juliana kwam toen een kopje koffie drinken. Mooi om te zien zijn de brezels in krakelingvorm die traditioneel aan een stok in de etalage hangen.
Drogisterij van der Gaag
Al ruim 200 jaar worden bij Drogisterij van der Gaag geneeskrachtige kruiden, zalf, zeep en parfum verkocht. Bijzonder is de grote collectie scheerartikelen. De gaper boven de deur werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als uithangteken van de drogist. Van der Gaag is, net als bakkerij Brood, opgenomen in de nostalgische route van de tentoonstelling ”Mijn Den Haag winkelt!”
Maison de Bonnetterie
Het Rijksmonument waarin Maison de Bonnetterie sinds 1913 is gevestigd heeft een glazen koepel en een vide over twee verdiepingen. Overal in Europa werden in het begin van de twintigste eeuw warenhuizen in deze stijl gebouwd. De oprichters van het bedrijf, Josef en Rosa Cohen, startten in 1889 het eerste filiaal in de Kalverstraat in Amsterdam. Het familiebedrijf richt zich met name op de verkoop van kleding en beautyproducten.
Den Haag als winkelstad
Wie Den Haag via de Utrechtse Baan (A12) binnenrijdt, krijgt eerst de moderne kant van de stad te zien. De Hofstad presenteert zich hier met torenhoge, over de snelweg heen gebouwde kantoren; richting het Malieveld rijzen divers ministeries op. Voor het centrum snel (en goedkoop: op zaterdag voor 1 euro per uur inclusief shuttlebus) parkeren kan in de garage onder het Malieveld. De wandeling vanaf de parkeergarage richting binnenstad is niet te versmaden. Voor treinreizigers ligt station Den Haag Centraal op loopafstand van het centrum. Tramlijn 3 richting Loosduinen nemen is een goed alternatief.