Economie

Zeeuwse tapijtschelp rijp voor consumptie

YERSEKE (ANP) – In Yerseke, de hoofdstad van de mosselen, worden donderdag de Zeeuwse tapijtschelpen gelanceerd, de eerste die op land zijn opgekweekt.

6 December 2011 14:37Gewijzigd op 14 November 2020 18:03
foto ANP XTRA
foto ANP XTRA

Tapijtschelpen komen van nature voor in de Nederlandse wateren, maar in dermate kleine aantallen dat visserij op deze soort niet rendabel is. Twee jaar geleden werd begonnen met kweek op land en na twee kweekseizoenen zijn er voldoende voorhanden om een proef te beginnen in tien geselecteerde restaurants, aldus de Stichting Zeeuwse Tong.

Diezelfde stichting probeert al om op land gekweekte tong aan de man te brengen. In samenwerking met Wageningen Universiteit is de afgelopen jaren in Zeeland onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het kweken van vis in zoutwaterbassins op land. Dat kan soelaas bieden aan Zeeuwse boeren die kampen met verzilting van de grond als gevolg van klimaatverandering. Bovendien wordt vis uit zee steeds schaarser.

Tapijtschelpen, of wel vongoles, zijn een stuk kleiner dan mosselen en ze doen het goed in pasta. Vooral Italianen zijn er dol op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer