„Mogelijke afwaardering Nederland door S & P slechts een vlekje”
ROTTERDAM (ANP) – Al zou Nederland de AAA-status bij kredietbeoordelaar Standard & Poor’s kwijtraken, dan heeft dat nauwelijks invloed op het financiële huishouden van ons land. „Het is slechts een vlekje”, stelt hoogleraar economie Ivo Arnold, van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Nyenrode dinsdag desgevraagd. „Een afwaardering naar AA+ zal verder geen groot effect hebben.” De consument zal er volgens hem helemaal niets van merken.
Beleggers en instellingen blijven juist bij grote onzekerheid op de financiële markten op zoek naar veilige havens om hun geld onder te brengen, weet de hoogleraar. „En ook met een AA+ status is Nederland die veilige haven.” De woorden van Arnold vinden bijval in het uitblijven van beweging op de obligatiemarkt. De waarschuwing van S&P ten spijt bleef het rendement op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar dinsdag vooralsnog vrij stabiel rond 2,630 procent.
„Het systeem is enigszins pervers”, aldus Arnold. „Hoe meer onzekerheid, hoe meer beleggers op zoek gaan naar die veilige haven. Het is überhaupt bizar dat Nederland in het rijtje landen wordt genoemd dat met een mogelijke afwaardering te maken krijgt.” Arnold doelt onder meer op de grote pensioenreserves die Nederland in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland heeft. „En voor schuldenlanden als Duitsland, Japan en de Verenigde Staten zal het ondanks een afwaardering mogelijk blijven om tegen lage rentes te blijven lenen.” De waarschuwing van S&P is volgens Arnold daarom vooral een waarschuwing vanwege de grote onzekerheid over de geplaagde euromunt.
De timing van de kredietbeoordelaar om juist nu met een waarschuwing te komen, kort voordat de Europese leiders bijeenkomen om te praten over oplossingen voor de schuldencrisis, is voor hem wel een raadsel. „Het lijkt me niet dat S&P de politiek wil beïnvloeden”, aldus Arnold. „De EU-lidstaten waren zich al wel bewust van de noodzaak om tot een oplossing te komen. Misschien is het goed dat er nog meer druk op de ketel zit.”