Armoede in Nederland neemt toe
RIJSWIJK (ANP) – De armoede in Nederland neemt naar verwachting toe. Vooral kinderen, eenoudergezinnen, alleenstaanden en mensen met een bijstandsuitkering hebben het moeilijk. Maar ook zelfstandig ondernemers komen vaker in financiële nood. Dat zijn enkele conclusies van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag in hun zogenoemde Armoedesignalement.
Over 2011 en 2012 samen komen er naar schatting 60.000 huishoudens bij onder de lage-inkomensgrens. Volgens de berekeningen groeit het aantal huishoudens onder de lage-inkomensgrens in 2011 van 529.000 tot 561.000, ofwel 8,1 procent van het totaal. Voor 2012 wordt een stijging tot 588.000 arme huishoudens (8,5 procent) voorzien.
Hoewel de economie vorig jaar een beetje herstelde van de zware recessie, leidde dat in 2010 ook al niet tot lagere armoedecijfers. Eén op de tien kinderen onder de 18 jaar verbleef in een gezin met een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Dit loopt volgend jaar op tot een op de negen (367.000 kinderen), het hoogste peil sinds het begin van deze eeuw.
Armoede treft verder vooral eenoudergezinnen, alleenstaanden (tot 65 jaar) en mensen met een bijstandsuitkering. Door de toename van het aantal zelfstandigen vormen deze ondernemers ook een groeiende groep onder de werkende armen.
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) stelt dat zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen de beste remedie tegen armoede en sociale uitsluiting is. Daarom zet het kabinet daarop alles in volgens hem. Ook wordt gepoogd de economie zo goed mogelijk draaiende te houden. PvdA-leider Job Cohen wil nog een nadere reactie van het kabinet op het Armoedesignalement, voordat de Tweede Kamer woensdag debatteert over de sociale staat van Nederland.
Het SCP en CBS hanteren verschillende criteria voor armoede. Het ’niet-veel-maar-toereikend’-criterium was in 2010 1000 euro per maand voor een alleenstaande. De lage-inkomensgrens ligt lager op 940 euro, omdat de huurtoeslag niet wordt meegerekend.