Bestuur HSV overweegt uitgave kanttekeningen
APELDOORN – Het bestuur van de stichting Herziening Statenvertaling heeft besloten na te gaan of het mogelijk is de kanttekeningen van de Statenvertaling „pasklaar” te maken voor de Herziene Statenvertaling (HSV). „Het gaat daarbij zowel om een aanpassing aan de tekst van de HSV als om een hertaling in hedendaags Nederlands.”
Dat meldt de bestuursvoorzitter van de stichting HSV, ds. H. Russcher, in het deze week verschenen nummer van De Waarheidsvriend (orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland). Bij wijze van proef is inmiddels met verschillende Bijbelboeken begonnen. De bedoeling is dat de tekst van deze herziene kanttekeningen via de website statenvertaling.nu wordt gepubliceerd. Later wordt besloten of het zinvol is om te komen tot een uitgave in boekvorm.
Het stichtingsbestuur krijgt regelmatig de vraag wat het met de kanttekeningen van de Statenvertaling doet. Een terechte vraag, aldus ds. Russcher. „De Statenvertaling is immers niet los te zien van deze kanttekeningen. Ze bevatten een schat aan informatie, waarmee Bijbellezers ook in deze tijd hun winst kunnen doen. Met het verschijnen van de HSV zijn de kanttekeningen bij de Statenvertaling zeker niet onbruikbaar geworden. Het is wel zo dat ze niet naadloos bij de HSV aansluiten. Zo is bijvoorbeeld een aanzienlijk aantal kanttekeningen in de HSV-tekst verwerkt en daarmee overbodig geworden.”
Morgen is het een jaar geleden dat de HSV in Dordrecht werd gepresenteerd, in twee uitgaven: de basiseditie en de huisbijbel. Daarna kwamen een huwelijksbijbel, een kerkbijbel, een kerkbankbijbel en een parallelbijbel SV-HSV gereed. Na de zomervakantie verscheen de schoolbijbel voor gebruik op scholen en in het kerkelijk jeugdwerk.
„De verkoop van de verschillende uitgaven overtrof de verwachtingen”, aldus ds. Russcher. Uitgever D. L. Aangeenbrug van Jongbloed beaamt het succes, maar is terughoudend als het gaat om exacte verkoopcijfers. „We hebben met het bestuur van de HSV afgesproken vooralsnog geen aantallen te noemen. Wel is de vraag nog steeds zo groot dat we daar lang niet aan kunnen voldoen. We zijn permanent aan het herdrukken.”
De HSV wordt inmiddels breed gebruikt, stelt de uitgever vast. „Naast de achterban van de Gereformeerde Bond en de Christelijke Gereformeerde Kerken, waar hij eigenlijk algemeen geaccepteerd is, vindt de HSV ook binnen de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten veel aftrek, maar dan alleen voor thuisgebruik – ik schat wel 70 respectievelijk 50 procent. Daarnaast wordt de HSV vooral in evangelische gemeenten behoorlijk massaal gebruikt. In confessionele gemeenten is het gebruik beperkter.”
De populairste edities zijn volgens Aangeenbrug de basiseditie met de special cover en de editie met psalmen, ook met de special cover. Wat nog volgt voor de Kerst, is een ”vivella-editie” in het grote formaat van de huisbijbel.
Ds. Russcher meldt dat er in de toekomst ook een HSV-kanselbijbel op voorintekening beschikbaar komt. Verder zijn er plannen voor een jongereneditie, met daarin onder meer een uitgebreide inleiding met leestips en afzonderlijke behandeling van theologische of praktische thema’s. Een ander toekomstig project is de uitgave van een studiebijbel. Basis daarvan is de ”ESV Study Bible”. De bedoeling is dat deze niet alleen uit het Engels wordt vertaald, maar ook wordt toegesneden op de Nederlandse context.