Kopenhagen houdt vast aan Irak-politiek
De Deense regering heeft mogelijk uitspraken van voormalig hoofd van de VN-wapeninspecteurs Hans Blix over massavernietigingswapens in Irak wat zwaarder aangezet dan deze waren bedoeld. Dat heeft de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Per Stig Møller, woensdag toegegeven tegenover de oppositie, die op haar achterste benen stond.
De oppositie eiste in navolging van volksvertegenwoordigers in de VS en Groot-Brittannië een grondige verklaring van de regering over het zakelijke argument voor de motieven om gewapend ten strijde te trekken tegen het regime van Saddam Hussein.
Denemarken stelde zich in het voorjaar als een van de weinige landen pal op achter de Amerikaanse president Bush toen het erom ging de Iraakse alleenheerser de wacht aan te zeggen. De Deense steun, die gepaard ging met het sturen van troepen en materieel naar het oorlogstoneel, zit de linkse oppositie in het parlement in Kopenhagen echter nog steeds buitengewoon dwars.
Om die ’geallieerde’ houding nog eens te onderstrepen, besloot de Deense regering woensdag het aantal Deense militairen in Irak uit te breiden met circa 40 man, zodat er in totaal 410 Denen in het Arabische land zitten.
Uitspraken van het voormalige hoofd van de VN-wapeninspecteurs Hans Blix kwamen dinsdag voor de verongelijkte tegenstanders van de zittende liberaal-conservatieve Deense regeringsploeg als geroepen. Blix gaf dinsdag in het Deense dagblad Politiken te kennen dat hij vond dat minister Stig Møller verkeerde conclusies getrokken had uit Blix’ uitlatingen.
Welke conclusie had de minister getrokken? Dat Saddam Hussein volgens Blix inderdaad over massavernietigingswapens beschikte. Blix beklemtoonde dinsdag echter dat hij alleen maar had gezegd dat die mogelijkheid niet volledig uit te sluiten was.
Naar aanleiding daarvan en mede geïnspireerd door soortgelijke politieke discussies met de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair, moest Stig Møller woensdag midden in het zomerreces subiet op het matje komen bij de kamercommissie van buitenlandse zaken. De oppositiepartijen verlangden eensgezind minstens een grondig onderzoek, en als het even kon een parlementaire enquête. Van het een noch van het ander zal het evenwel komen.
Zowel Stig Møllers eigen conservatieve partij als de liberalen en de veelal als rechts-populistisch aangeduide Deense Volkspartij bleken geen enkel begrip te kunnen opbrengen voor de actie vanuit het oppositiekamp. Stig Møller kon na afloop van de zomerse commissiezitting tegenover de pers dan ook op zijn gemak uitleggen dat de Deense regering er nog onveranderd van overtuigd is dat de oorlog tegen Saddam Hussein een moreel volledig aanvaardbare maatregel is geweest. En wel omdat het geduld met de onberekenbare Iraakse machthebber op was en Saddam Hussein VN-resolutie 1441 hardnekkig aan de laars bleef lappen.
Niettemin zei Møller zich te kunnen voorstellen dat Blix misschien net iets anders heeft bedoeld dan wat Møller had begrepen. „Als dat zo is, betreur ik dat. Maar aan de juistheid van het beleid in kwestie doet dat helemaal niets meer af”, aldus de bewindsman.