Hoop is ver te zoeken op Afghanistan-top
BONN (ANP) – De wereld komt maandag bijeen om over Afghanistan te praten, maar hoop op succes is er niet. Het is vrijwel zeker dat er niets uit de top in het Duitse Bonn komt. De conferentie is gedoemd te mislukken, erkende een Duitse legervertegenwoordiger donderdag.
Belangrijkste reden voor het pessimisme is de afwezigheid van Pakistan, een machtig en belangrijk buurland van Afghanistan. Pakistan boycot de bijeenkomst, omdat NAVO-troepen vorige week een van de legerposten bij de grens met Afghanistan hadden gebombardeerd. Daarbij kwamen 24 militairen om het leven.
Pakistan speelt een sleutelrol in het gebied. Vanuit het land vechten al-Qaeda en de Taliban een bloedige strijd uit, ook over de grens in Afghanistan. Daarbij krijgen ze mogelijk steun van radicale elementen binnen de Pakistaanse veiligheidsdiensten. Het vertrouwen in Pakistan is flinterdun, maar het Westen beseft ook dat de oorlog in Afghanistan moeilijk te winnen is zonder Pakistan.
Afghanistan, Duitsland en de Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen dan ook geprobeerd Pakistan over te halen toch naar Bonn te komen. „Deze top gaat over Afghanistan, over de toekomst van het land, over een veiliger en welvarender Afghanistan binnen deze regio. Het is in het belang van Pakistan om aanwezig te zijn”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens bondskanselier Angela Merkel kan het conflict alleen worden opgelost in de regio zelf, dus met hulp van Pakistan.
Wat ook meespeelt is de desillusie na de top van vorig jaar. In Londen had de Afghaanse president Hamid Karzai gepleit voor verzoeningsgesprekken met gematigde Talibanstrijders. Die zouden hulp krijgen bij een terugkeer in de samenleving, als ze hun wapens neerlegden. In plaats daarvan voerden de extremisten hun strijd juist op. Het aantal geweldsincidenten breekt alle records. Karzais voorganger Burhanuddin Rabbani kwam in september om door een zelfmoordaanslag. De daders deden of ze met de oud-president over verzoening wilden praten.
Belangrijkste gespreksonderwerp in Bonn is Afghanistan na 2014. In dat jaar moeten de buitenlandse militairen worden teruggetrokken. De regering in Kabul wordt dan zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het land. Politie en leger zijn echter zwak en geïnfiltreerd door terroristen. Het is de vraag of de veiligheidsdiensten in staat zijn het land te beschermen.
Afghanistan heeft daarom ook na 2014 hulp nodig. Dat de buitenwereld belooft Afghanistan niet in de steek te laten, is een uitkomst waar gastheer Duitsland maandag al genoegen mee neemt.