Buitenland

Westerse ambassade vaker doelwit in Teheran

TEHERAN (ANP) – Woedende Iraniërs bestormden dinsdag de Britse ambassade in Teheran. Westerse ambassades in de Iraanse hoofdstad zijn de afgelopen decennia vaker het doelwit geweest van betogers. Maar de beroemdste actie tegen een buitenlandse diplomatieke missie had kort na de revolutie van 1979 plaats.

29 November 2011 19:08Gewijzigd op 14 November 2020 17:56

Op 4 november in dat jaar vielen radicale studenten de Amerikaanse ambassade binnen. Ze gijzelden daar 52 ambassademedewerkers. Washington was nauw verbonden geweest aan het regime van de sjah, dat begin 1979 ten val was gebracht tijdens een volksopstand.

De Amerikaanse regering onder leiding van president Jimmy Carter ondernam nog een mislukte bevrijdingsactie op 24 april 1980, waarbij acht Amerikaanse militairen en een Iraanse burger omkwamen. Het laatste jaar van het presidentschap van Carter stond in het teken van de gijzeling en droeg bij aan zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van november 1980.

Op 19 januari 1981 werd in Algiers het akkoord getekend dat leidde tot de vrijlating van de Amerikanen. Een dag later kwamen ze vrij na 444 dagen gegijzeld te zijn. De vrijlating had een paar minuten na de inauguratie van Ronald Reagan tot president van de VS plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer