Binnenland

ICT-strubbelingen van de overheid

RIJSWIJK (ANP) – De Tweede Kamer houdt volgend jaar een parlementair onderzoek naar de lange reeks van mislukte ICT-projecten bij de overheid. Hier volgt een overzicht van mislukte ICT-projecten en andere ICT-missers.

28 November 2011 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 17:55
Foto ANP
Foto ANP

Waterschappen: Alle 26 waterschappen zouden hebben besloten de banden met ICT-bedrijf Logica te verbreken. Het systeem dat het bedrijf zou opzetten voor de inning van waterschapsbelasting, kwam niet van de grond. De Volkskrant schreef afgelopen weekend dat de waterschappen hierdoor met een kostenpost zitten van 25 miljoen euro.

DigiNotar: Dit bedrijf in Beverwijk dat veiligheidscertificaten verkocht voor een fors aantal overheidsites, bleek zelf niet helemaal waterdicht. DigiNotar werd in juli gekraakt door Iraanse hackers. De overheid zegde het vertrouwen op in DigiNotar en moest halsoverkop op zoek naar andere beveiligingscertificaten.

Vingerafdrukken: De overheid besloot dit voorjaar te stoppen met het bewaren van vingerafdrukken die nodig zijn voor paspoorten. De opslag blijkt te veel onzekerheden te kennen, waardoor fouten zouden kunnen ontstaan bij het vaststellen van een identiteit.

Ov-chipkaart: ICT-experts toonden begin 2011 aan dat het vervoersbewijs makkelijk te kraken is, waardoor gratis kan worden gereisd.

Elektronisch patiëntendossier (EPD): Jarenlang werkte de overheid aan het opzetten van een EPD. De Eerste Kamer haalde begin dit jaar een streep door het plan, omdat de opzet niet veilig genoeg was. Overigens vindt een meerderheid van de Tweede Kamer dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet proberen alsnog een doorstart van het EPD mogelijk te maken.

Politiesysteem: De politie worstelt al jaren met een slecht werkend computersysteem waarmee agenten aangiften en processen-verbaal vastleggen. In juni verscheen een zeer kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer over dit systeem.

Stemcomputers: Hacker Rop Gonggrijp, die ook aan de wieg stond van internetprovider XS4ALL, laat Nederland in 2009 terugkeren naar het tijdperk van het rode stempotlood. Hij toonde aan dat stemcomputers fraudegevoelig zijn.

Belastingdienst: Als gevolg van automatiseringsproblemen bij uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst betalen honderdduizenden Nederlanders in 2007 te veel premie. Dat geld moet worden teruggestort. In totaal gaat het om een bedrag van 150 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer