Kerk & religie

Ds. De Vries pleit voor vertrouwenspersoon in kerk

HILVERSUM – Elke kerkelijke gemeente zou één of twee interne vertrouwenspersonen moeten aanstellen. De stap voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk om een meldpunt te bellen, is vaak te groot.

Kerkredactie
25 November 2011 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 17:52
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Dat zegt ds. K. de Vries, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Hilversum en spreker op de toerustingsdag van het interkerkelijke Meldpunt Misbruik, die zaterdag in Bunschoten plaatsvindt. Het meldpunt is opgericht door de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Ds. De Vries kreeg zo’n vijftien jaar geleden in zijn eigen kerkelijke gemeente te maken met een geval van seksueel misbruik. Er was destijds wel een meldpunt waar slachtoffers aan konden kloppen, maar de stap om daarmee te bellen was groot, zag de predikant. „Slachtoffers kampen met verwarring en schaamte.”

Het bracht ds. De Vries op het idee om in de eigen gemeente vertrouwenspersonen aan te stellen bij wie slachtoffers van seksueel misbruik terecht­kunnen. „In veel gemeentes is het zo dat klachten over het functioneren van ambtsdragers of andere kerkelijke leidinggevenden bij de kerkenraad zelf terecht­komen. Dat is een ongewenste situatie. Mede omdat de kerkenraad meestal uit alleen mannen bestaat. Een vertrouwenspersoon is onafhankelijk en voor iedereen benaderbaar.”

De laatste tijd stellen steeds meer gemeenten een vertrouwens­persoon aan. Ds. De Vries schat in dat dit in zeker een derde van de gereformeerde kerken vrijgemaakt het geval is. In het bedrijfsleven en op scholen bestaat zo’n functie al. Waarom duurde het zo lang voordat de vertrouwenspersoon in de kerken haar ingang vond? Ds. De Vries: „In de kerk hebben we altijd een groot vertrouwen in kerkenraden gehad. En blijkbaar onderschatten we het kwaad. Heel tegenstrijdig, omdat in alle gereformeerde kerken wordt beleden dat de mens is geneigd tot alle kwaad. Juist de kerk zou oog moeten hebben voor misbruik.”

Op de toerustingsdag voor kerkelijke vertrouwenspersonen zaterdag staat vooral preventie van seksueel misbruik centraal. Ineke van Dongen, communicatieadviseur bij Meldpunt Misbruik: „Een vertrouwens­persoon kan bijvoorbeeld meedenken over omgangsregels tussen jongens en meisjes tijdens een kamp van de jeugdvereniging.”

Deelnemers aan de toerustingsdag stellen samen een communicatieplan op waarin staat met welke personen en op welke manier ze seksueel misbruik in de kerk bespreekbaar kunnen maken. Verder zijn er twee workshoprondes. Inmiddels hebben zich zeventig mensen aangemeld voor de dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer