Politiek

Senaat wil versoepeling bijstandsplannen

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Eerste Kamer, waaronder regeringspartijen VVD en CDA, vraagt om aanpassing van de kabinetsplannen voor een strengere bijstand. Zo pleiten VVD en CDA voor het ontzien van volwassen jongeren die net begonnen zijn met werken en inwonen bij hun ouders met een bijstandsuitkering. De partijen vrezen dat de prikkel om te werken bij de jongeren wordt weggenomen als vanaf volgend jaar door hun inkomsten het gezin niet meer aanmerking komt voor bijstand.

24 November 2011 18:26Gewijzigd op 14 November 2020 17:51

CDA-senator Gerrit Terpstra zei donderdag hierover met zijn VVD-collega Henk Beckers vragen te stellen aan staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). Beckers heeft de VVD-bewindsman al gevraagd of hij starters op de arbeidsmarkt tot 27 jaar niet op dezelfde manier kan ontzien als hij doet bij meerderjarige jongeren die studeren of een opleiding volgen en inwonen bij hun ouders.

Volgens Beckers is anders het alternatief voor jongeren die net beginnen met werken, het gezin verlaten om de uitkering van de ouders niet in gevaar te brengen. Zeker met de huidige problemen voor starters op de woningmarkt is het dan ook volgens Terpstra minder aantrekkelijk om te gaan werken.

De Krom wil dat vanaf volgend jaar in de bijstand wordt getoetst op het inkomen van alle gezinsleden, ook van meerderjarige inwonende kinderen. Zo wil hij een stapeling van uitkeringen achter één voordeur tegengaan en mensen juist stimuleren om te gaan werken. Maar in de Senaat leven ook breed zorgen over uitvoeringsproblemen. Gemeenten waarschuwen dat ze te weinig voorbereidingstijd krijgen voor de nieuwe huishoudentoets.

Het CDA wijst op een alternatief plan van de vier grote steden, waar ongeveer een derde van de bijstandsgerechtigden wonen. In plaats van ouders op de uitkering te korten, zou er een „zakgeldregeling” voor thuiswonende kinderen moeten komen. Het zou eenvoudiger zijn om onderscheid te maken op basis van leeftijd dan te toetsen op inkomen. Volgens de steden zou zo ook 55 miljoen euro bespaard kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer