BETA blij met snelle boete voor verkoop drank
DEN HAAG/HOOGEVEEN (ANP) – BETA, de belangenvereniging van 1200 zelfstandige pomphouders, is blij met de „snelle boete” die de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) donderdag heeft opgelegd voor de illegale verkoop van drank in een tankstation. „De bekeuring is binnen. We kunnen na 11 jaar en drie kabinetten nu de rechtsgang maken”, zei BETA-voorzitter Ewout Klok donderdag.
De nVWA bekeurde Klok omdat hij donderdagochtend samen met vier andere pomphouders in het land was begonnen met het verkopen van bier en wijn. Het is sinds 2000 vanwege de veiligheid op de weg verboden om in tankstations zwak alcoholische dranken aan te bieden. Dat verbod is volgens Klok „symboolwetgeving waar wij als enige branche de dupe van zijn.”
De vijf tankstations hebben de drank na de boete direct uit de schappen gehaald. Het heeft geen zin om meer bekeuringen te krijgen, aldus Klok. „Het proefproces komt er zo ook wel.”
Klok is niet van plan de boete te betalen en wil dat de rechter zich uitspreekt. BETA vindt het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen. Net over de grens, in Duitsland en België, mag dat bijvoorbeeld wel. De organisatie wijst ook op de vele wegrestaurants waar drank wordt geschonken. „Op duizenden plekken is een biertje tot laat in de avond gewoon te koop.”
Volgens BETA is bovendien nooit aangetoond dat er een verband is tussen de verkoop van bier en wijn in tankstations en de verkeersonveiligheid. Klok beweert dat er al 20 jaar een daling is van het aantal alcoholgerelateerde verkeersongevallen. „Uit niets blijkt dat de wet uit 2000 daarin een rol heeft gespeeld. De ongevallencijfers in het buitenland dalen ook scherp, terwijl daar wel een biertje bij de pomp te koop is. Bovendien weten wij uit de praktijk dat bestuurders een gekocht biertje echt niet in de auto opdrinken.”
De nVWA zal tankstations extra in de gaten houden, zo meldde de organisatie donderdag. Pomphouders die alcohol verkopen, krijgen een boete van 900 euro. Bij herhaalde overtreding kan de hoogte van de boete snel oplopen tot enkele duizenden euro’s.
Volgens de nVWA is de naleving van het verbod sinds de invoering in 2000 hoog. Het komt maar sporadisch voor dat tankstations alcohol verkopen. In de periode 2008 tot en met nu zijn er slechts 12 boetes opgelegd.