Miljoenen van Marcos naar Filipijnse staat
Het Filipijnse Hooggerechtshof heeft bepaald dat 650 miljoen dollar van de voormalige president Ferdinand Marcos (1917-1989) naar de Filipijnse schatkist wordt overgeheveld.
Dat heeft een woordvoerder van het hof in Manilla dinsdag bekendgemaakt. Ook nabestaanden van Marcos, onder wie zijn vrouw Imelda, en slachtoffers van zijn bewind maakten aanspraak op het geld.
Met het vonnis is de uitspraak van een lagere rechtbank ongedaan gemaakt. Die bepaalde ruim twee jaar geleden dat de Filipijnse regering niet had bewezen dat Marcos het geld tijdens zijn regeerperiode uit de staatskas had ontvreemd. Het Hooggerechtshof heeft de bewijslast omgedraaid en is tot de conclusie gekomen dat de nabestaanden van Marcos niet voldoende hebben aangetoond dat het geld op een eerlijke manier is verkregen.
Het enorme geldbedrag lag jarenlang opgepot in een bankkluis in Zürich. In 1997 gelastte een Zwitserse rechtbank dat het kapitaal aan Manilla moest worden overgedragen. Het zou gaan om zwart en crimineel geld. Wel werd toen het voorbehoud gemaakt dat het geld voorlopig op naam van de familie Marcos zou blijven, zonder dat ze het zelf mochten gebruiken.
In de uitspraak van het Hof in Manilla staat dat de Filipijnse regering het vrijgekomen miljoenenbedrag niet mag gebruiken om het begrotingstekort weg te werken. Het is de bedoeling dat met de tegoeden een grootschalig landhervormingsprogramma wordt gefinancierd.
Een volksopstand bracht het 20-jarige bewind van Marcos, dat werd gekenmerkt door corruptie en mensenrechtenschendingen, in 1986 ten val. Drie jaar later overleed hij in ballingschap op Hawaii.
Algemeen wordt aangenomen dat Marcos nog veel meer geld uit de schatkist heeft ontvreemd dan het bedrag dat dinsdag is teruggegeven aan de Filipijnse staat.