Binnenland

Bouw kolencentrale Eemshaven blijft gedoogd

DEN HAAG (ANP) – Energiebedrijf RWE/Essent mag doorgaan met de bouw van een kolengestookte centrale in de Groningse Eemshaven. De gedoogvergunning die de provincie Groningen in september verleende hoeft niet te worden ingetrokken. Dat oordeelde de Raad van State woensdag in een spoedprocedure over de centrale, die was aangespannen door milieubewegingen Greenpeace en Natuur & Milieu.

23 November 2011 14:23Gewijzigd op 14 November 2020 17:50
Kolencentrale Eemshaven.  Foto ANP
Kolencentrale Eemshaven. Foto ANP

Volgens de Raad van State zal de gedoogvergunning de komende 9 maanden geen „significante” gevolgen hebben voor de nabijgelegen natuur.

De uitspraak is het zoveelste hoofdstuk in het al 3 jaar durende getouwtrek om de centrale. Natuurorganisaties zijn tegen de bouw. Ze vrezen schade aan de natuur in het waddengebied. Greenpeace reageerde teleurgesteld op het besluit van de Raad van State.

„Mocht RWE/Essent een definitieve vergunning krijgen, dan zullen wij deze zeker opnieuw aanvechten”, aldus een woordvoerster van Greenpeace. De milieuorganisatie vreest onder meer voor het lot van de zeehonden in het gebied. De herrie die voortkomt uit de bouw van de centrale verjaagt deze zeezoogdieren, verwacht de milieuorganisatie.

Natuur & Milieu zei verbaasd te zijn. „Volgens Europese wetgeving had de bouw van de centrale niet gedoogd mogen worden”, zei een woordvoerder.

RWE/Essent en de provincie Groningen bestrijden dat de centrale grote milieuschade zal toebrengen aan de omgeving. Het bedrijf en de provincie reageerden woensdag tevreden op de uitspraak van de Raad van State.

De Raad van State haalde in augustus een streep door de natuurvergunningen voor de centrale, omdat die onvoldoende waren onderbouwd. Wegens de grote belangen die met de bouw zijn gemoeid, gaf de provincie Groningen vervolgens een gedoogvergunning af.

De gedoogvergunning geldt niet voor de bouw van een kantoor, werkplaats en magazijn. RWE/Essent heeft aangegeven in maart 2012 een nieuwe aanvraag voor de vereiste natuurvergunning voor het hele project in te dienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Groningen.

De centrale (bouwkosten 2,6 miljard euro) wordt de grootste van Nederland en moet over enkele jaren 2 miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer