„Kerk Rotterdam moet zich richten op bekering”
ROTTERDAM – Is de stad een zondige en vijandige plek waar we Gods licht verspreiden? God leidt mensen naar onherbergzame oorden om Zijn Woord te verkondigen, maar is Rotterdam zo’n oord?
Vragen waarover Gea Gort een boek schreef (”God in de stad”), dat enkele maanden geleden op de jaarvergadering van de Evangelische Alliantie in Ermelo werd gepresenteerd. Dinsdagavond gaf drs. Kees Haak, docent missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen, een reactie op het boek tijdens een avond van de Rotterdamse organisatie Het Kruispunt, die zich richt op Evangelieverspreiding onder moslims.
Gort leidt in Rotterdam GIDSnetwerk, ”Geloven In De Samenleving”, dat kwetsbaren ondersteunt. In haar boek laat ze iets zien van een missionair leven in een stedelijke omgeving. Ze citeert een aantal pioniers. De stad noemt ze een modern zendingsveld, „waarin we gemakkelijk ontmoedigd raken, maar waarin een beweging gaande is.” Haar missie is gericht op wonen en werken onder mensen van allerlei culturen.
„Prachtig dat Gea Gort ons in haar boek in een postmoderne cultuur plaatst”, aldus Haak. „Mooi dat je actief mensen van allerlei culturen wilt bereiken en daarmee een relatie opbouwt. Maar waar plaats je het Koninkrijk van God in de stad? Waar is God in de stad? Waar is de kerk? Zending moet gericht zijn op de bekering van mensen in de stad. God brengt in Jezus verzoening. God Zelf is zending. Wanneer de mensen je met deze boodschap in hun huis willen ontvangen, daalt de vrede neer. Als ze daar niet van willen weten, schud dan het stof af van je voeten. Zending bedrijven is mensen zich laten afkeren van hun afgoden en zich laten keren tot de ware God.”
De Kamper docent vraagt zich ook af of Gort in haar boek de verharding van de geseculariseerde maatschappij voldoende gepeild heeft. Volgens Haak heeft de traditionele kerk zijn tijd gehad. „We moeten openstaan voor een nieuwe situatie en zoeken naar nieuwe wegen, ook in het omgaan met de Bijbel. Maar zending bedrijven en de kerk erbuiten laten, kan niet.”
Zendingsideaal
Daarom vindt Haak het jammer dat hij in het boek van Gort niets leest over de kerk en de belijdenis van de kerk. „Je beschrijft allerlei godsdiensten, maar waarom lees ik niets over het zendingsideaal van Calvijn en Kuyper? Zij wilden met het Woord van God midden in de maatschappij staan. Ook dat is zending. Je moet niet alleen liefde hebben voor zending, maar ook liefde hebben voor de kerk”, aldus Haak.