Wetenschap betwijfelt razendsnelle deeltjes
L’AQUILA (ANP) – Het onderzoek dat in september alle wetten van de natuurkunde op losse schroeven leek te zetten, wordt nu zelf in twijfel getrokken. Er is geen bewijs dat minuscule deeltjes, de zogeheten neutrino’s, sneller kunnen gaan dan het licht. Dat schrijven 68 wetenschappers in een nieuw gezamenlijk artikel.
De natuurkundigen hebben vorig jaar hetzelfde onderzoek gedaan als degenen die in september de natuurwetten op hun kop zetten met de ontdekking van de razendsnelle neutrino’s. De deeltjes werden vanuit Genève door de grond naar een laboratorium 733 kilometer verderop in het Italiaanse Gran Sasso geschoten.
Als de neutrino’s tijdens die reis daadwerkelijk sneller dan het licht zouden gaan, moeten ze onderweg energie verliezen, beredeneren de twijfelaars. Toch gebeurt dat niet. Neutrino’s kunnen volgens de wetenschappers dus niet sneller gaan dan het licht.
De ontdekking die natuurkundigen van de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) in september naar buiten brachten, ondermijnde de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Die gaat ervan uit dat niets sneller kan gaan dan het licht: ongeveer 300.000 kilometer per seconde.
De vondst was wereldnieuws, maar zelfs de ontdekkers durfden het niet te geloven. Ze hielden openlijk rekening met een meetfout en vroegen collega’s om de proeven over te doen. Toch bleek vorige week weer dat neutrino’s sneller dan verwacht aankwamen op hun eindbestemming. Voor die opvallende resultaten geven de twijfelaars geen verklaring.