Arafat en Abbas leggen geschil bij
Yasser Arafat en de Palestijnse premier Mahmud Abbas hebben maandagavond hun geschillen over de aanpak van de onderhandelingen met Israël bijgelegd. Dat heeft een Palestijnse functionaris gezegd na afloop van hun ontmoeting in Ramallah.
„President Arafat en Mahmud Abbas hebben hun geschillen bijgelegd door een formule vast te stellen voor de manier waarop toekomstige onderhandelingen (met Israël) worden gevoerd. Ook over veiligheidszaken zijn ze het eens”, zei de functionaris, die anoniem wilde blijven. Hij voegde eraan toe dat de rol van Abbas ongewijzigd blijft en dat de premier „de voorrechten die zijn vastgelegd in de Palestijnse grondwet” behoudt.
Later op de dag bevestigde Abbas zelf ook dat alle problemen tussen hem en Arafat de wereld uit zijn geholpen. „De ruzies zijn over en alles is oké”, zo verklaarde de premier ten overstaan van journalisten na zijn ontmoeting met Arafat.
Afgelopen week dreigde de premier nog als regeringsleider op te stappen, nadat hij zware kritiek had gekregen van de leiding van de machtige Palestijnse Fatah-beweging. De nieuwbakken minister-president zou veel te toegeeflijk zijn voor de Israëliërs tijdens de vredesgesprekken. Abbas heeft zijn dreiging met ontslag ingetrokken.
Een Palestijn heeft vannacht in Tel Aviv drie Israëliërs neergestoken. Een van de slachtoffers werd dodelijk getroffen. Volgens politiechef Yossi Sedbon betrof het de eerste terreuraanslag in een Israëlische stad sinds de extremistische Palestijnse groeperingen op 29 juni een bestand afkondigden. De messentrekker ligt in het ziekenhuis. Het is een 23-jarige man uit Oost-Jeruzalem die banden heeft met de al-Aqsa Martelaren Brigades.
Tientallen Joodse kolonisten hebben maandagavond een weg door de Gazastrook geblokkeerd die het Israëlische leger ’s morgens had opengesteld voor Palestijns verkeer. Dat hebben Palestijnse functionarissen gemeld. Volgens de Israëlische militaire radio wilden de kolonisten met hun blokkade protesteren tegen het gevaar dat zij in de heropening van de weg zien. De verkeersader loopt door het midden van de Gazastrook en reikt tot Khan Yunis, in het zuiden. Het leger had vooraf laten weten dat het verantwoordelijk blijft voor de veiligheid rond de kruising van deze noord-zuidverbinding met de weg die naar de grensovergang Kissufim tussen de Gazastrook en Israël leidt.
Israël gaat door met de bouw van een omheining om de Westelijke Jordaanoever. Het argument dat de muur het vredesproces zou belemmeren, wijst Israël van de hand. Dat heeft een hoge Israëlische bron maandag in Londen gezegd.
Volgens de bron, die anoniem wilde blijven, heeft Israël altijd duidelijk gemaakt dat het bereid is pijnlijke concessies te doen om vrede met de Palestijnen te bereiken, maar niet als daarmee de veiligheid van de eigen burgers in het gedrang komt. Het hek heeft daar alles mee te maken, aldus de bron.