Anglicanen halen banden met Methodist Church aan
De Kerk van Engeland heeft op haar generale synode, die dinsdag ten einde liep, de eerste stappen gezet op weg naar het helen van de ruim 200 jaar oude breuk met de Methodistenkerk. Dat bericht de BBC.
Ondanks de waarschuwingen die een aantal afgevaardigden liet horen, besloot de synode met een overweldigende meerderheid (336 tegen 32 stemmen) „de overgebleven obstakels waar het gaat om de organische eenheid van onze twee kerken uit de weg te ruimen.” De synode van de Methodistenkerk sprak zich, twee weken geleden in Llandudno (Noord-Wales), op vergelijkbare wijze uit.
De kerken kwamen overeen zich in te zetten voor het delen van diensten, voor geestelijken en hulpbronnen op alle niveaus, en voor het creëren van gezamenlijke besluitvormingsstructuren.
De Methodist Church heeft haar wortels in een achttiende-eeuwse opwekkingsbeweging binnen de Church of England, die werd geleid door de gebroeders John en Charles Wesley. Sterk benadrukten zij -in onderscheid van George Whitefield- de menselijke vrije wil. Van bisschoppelijke autoriteit en kerkelijke verordeningen moesten zij niet veel hebben. In 1932 verenigden de drie grootste methodistengroepen in Engeland zich tot de Methodist Church.
De Methodistenkerk heeft in Engeland te kampen met een sterk teruglopend ledental. Telde ze in 1910 nog zo’n 841.000 leden, in 2000 waren dat er nog maar 331.560. Verwacht wordt dat het er in 2005 nog 289.000 zullen zijn. Deze trend is te meer opmerkelijk omdat de kerk wereldwijd groeit: van 23,2 miljoen leden in 1960 tot (waarschijnlijk) 27,4 miljoen in 2010.
Kritisch staan de methodisten tegenover het feit dat de Church of England ook vrouwelijke bisschoppen toestaat. Veel anglo-katholieken binnen de Church of England stellen daartegenover dat de methodisten geen „echte bisschoppen” hebben: de kerk kent slechts „district chairmen” (districtsvoorzitters).
Ondertussen heeft dr. Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury, de synodeleden opnieuw opgeroepen tot eenheid in de Kerk van Engeland. Dit naar aanleiding van de storm die door de kerk trekt sinds de benoeming van de homoseksuele kanunnik dr. Jeffrey John tot bisschop van Reading. Overigens trok John zich onlangs terug, kennelijk op verzoek van Williams (die eerder had aangegeven hem wel te zullen inwijden).
In zijn toespraak -zijn eerste als leider van de Anglicaanse Kerk- noemde Williams John niet bij name, maar zei hij wel te hopen dat „alle pijn” van de achterliggende weken zal leiden tot meer wederzijds begrip. De aartsbisschop onderstreepte de diversiteit in de Church of England, daarbij woorden gebruikend als „een mozaïek van groepen” en „een gemengd huishouden.” Wat een kerk tot kerk maakt, zei hij, „is de oproep van Jezus Christus, en onze vrijheid en ons vermogen om -geholpen door de genade- die oproep in elkaar te erkennen.”
George Curry, die sprak namens de behoudende ”Church Society”, moest er weinig van hebben. „De Bijbel leert ons dat net zoals overspel altijd verkeerd is, homoseksuele relaties altijd verkeerd zijn.”