Geen politieke animo voor voorstel huwelijk Slob
DEN HAAG – De fracties van CDA, D66 en GroenLinks voelen niets voor het voorstel van CU-voorman Slob om het wettelijk en het ceremonieel huwelijk van elkaar te scheiden.
Dat hebben de woordvoerders van deze fracties maandag desgevraagd verklaard.
Als uitweg in het debat over de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren stelde Slob zaterdag voor het burgerlijk huwelijk om te vormen tot een puur administratieve handeling. „In dit alternatief vervult de overheid dus de taak van controleur en schepper van een juridisch kader, maar wordt het ceremoniële karakter van het huwelijk losgetrokken van het wettelijk gedeelte”, aldus Slob. De keus voor een ceremonieel huwelijk en de invulling daarvan is dan aan het paar.
„Dat het voorstel is ingegeven door de wens om het probleem van de weigerambtenaar op te lossen, vind ik een zwak punt”, aldus GroenLinks-Kamerlid Van Gent. „Het lijkt erop alsof Slob nu zegt: Omdat weigerambtenaren geen burgerlijk-ceremonieel huwelijk willen voltrekken bij paren van hetzelfde geslacht gaan we het voltrekken van dergelijke huwelijken tot uitzondering verheffen of gewoon onmogelijk maken. Daarin draaft hij te ver door. Hij maakt nu het probleem van de weigerambtenaar tot het probleem van iedereen. Als je zegt: In beginsel is een huwelijk een administratieve handeling op het gemeentehuis, tast je de keuzevrijheid van mensen aan.”
Fractievoorzitter Pechtold van D66 benadrukt dat stellen in veel gemeenten nu al de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een sobere variant van de huwelijksvoltrekking, dus zonder ceremonie. „Dit is dus helemaal niets nieuws. Natuurlijk mag de sobere variant een optie blijven, maar hij moet niet de standaard worden. Zeker niet als het is ingegeven door de wens om de positie van weigerambtenaren te beschermen. Dit is echt een voorstel uit de categorie: Wij geen feestje, dan jullie ook niet.”
Woordvoerster Van Toorenburg van het CDA noemt Slobs voorstel kil. „Hij keert de zaken als het ware om. Een huwelijkssluiting zonder ceremonie is nu een van de opties, maar het uitgangspunt is ”en en”. Dat moet zo blijven. Straks moeten paren gaan motiveren waarom zij én een wettelijk én een ceremonieel huwelijk op het stadhuis willen. De volgende stap is dat gemeenten bijbetalingen gaan opleggen. Die kant moeten we niet op. Los daarvan is een huwelijk voor het CDA per definitie meer dan een administratieve handeling, ongeacht waar het wordt voltrokken. Het debat over de positie van de gewetensbezwaarde ambtenaar moeten we zeker voortzetten, maar scheiden van de discussie over de invulling van de huwelijksvoltrekking.”
De SGP staat open voor bezinning, aldus fractievoorzitter Van der Staaij. „De huidige combinatie van wettelijk en ceremonieel is geen vaststaand gegeven, maar voorlopig richten onze inspanningen zich op het borgen van de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren in het huidige systeem. Het tijdig verkennen van mogelijke veranderingen is natuurlijk prima. Aandachtspunten zijn dan wel dat we niet onbedoeld de positie van de gewetensbezwaarde ambtenaar nog verder ondermijnen of bijdragen aan de verdere verzakelijking van het huwelijk.”