Rosenthal: geen beletsel voor staatsbezoek Oman
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet ziet op dit moment geen enkel beletsel voor een staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman.
Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vrijdag na afloop van de ministerrraad.
De vorstin gaat in januari alsnog naar Oman. In maart werd het staatsbezoek uitgesteld vanwege de onrustige situatie in het land. Volgens Rosenthal hebben zich daar inmiddels ontwikkelingen voorgedaan en is de situatie gestabiliseerd. Er wordt gewerkt aan hervormingen en verkiezingen en Oman doet veel aan de dialoog over mensenrechten, aldus de bewindsman.
Een meerderheid van de Tweede Kamer zet vraagtekens bij het staatsbezoek. De PvdA en GroenLinks vragen zich af wat er sinds maart precies is veranderd in Oman. Volgens gedoogpartner PVV kan het bezoek een verkeerd signaal geven en de SP vindt dat het bezoek opnieuw moet worden afgezegd.
Volgens Rosenthal zijn de redenen om niet te gaan, weggevallen, al is de situatie nog niet perfect. Hij vindt het prima om hierover met de Tweede Kamer te spreken. De minister gaat ervan uit dat het parlement zal begrijpen dat het een hele normale zaak is een staatsbezoek af te leggen onder de huidige omstandigheden.
Rutte
Het staatsbezoek kan ook volgens premier Mark Rutte doorgaan, omdat de situatie in het land inmiddels stabiel genoeg is. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.
De minister-president begrijpt de twijfels niet die vanuit de Tweede Kamer zijn geuit over het staatsbezoek. „We achten het nu zo ver dat Oman voldoende stabiel is, waardoor wij denken dat het staatsbezoek moet doorgaan”, aldus Rutte. Volgens hem zijn er in Oman ook hervormingen op gang gebracht om de stabiliteit te borgen. Bovendien zijn er verkiezingen geweest. De koningin gaat nu in januari alsnog naar Oman.
Handelsbetrekkingen zijn volgens Rutte niet doorslaggevend geweest bij de vraag of het bezoek wel of niet doorgaat. Hij wees er wel op dat Nederland over de hele wereld zaken doet en „niet alleen met landen die een volledig volgroeide democratie hebben zoals Nederland die heeft.” Als de mensenrechtensituatie in een land Nederland niet bevalt, is dat volgens Rutte altijd onderdeel van de gesprekken tijdens bezoeken. „Het is zaak dat je dit soort contacten wel hebt en ook probeert over alle moeilijke onderwerpen te spreken”, aldus de premier.