Indonesische kerken: Overheid faalt op Papoea
JAKARTA – De Indonesische overheid moet zich meer inzetten voor de vreedzame ontwikkeling van Papoea en het welzijn van de inheemse bevolking, vinden de protestantse kerken in Indonesië.
In een onlangs uitgegeven persverklaring reageert het Verbond van Indonesische Kerken (PGI) op recente gewelddadigheden. De autoriteiten sloegen vorige maand onder andere een protest van vakbonden neer en een demonstratie voor de onafhankelijkheid van Papoea. Daarbij vielen verschillende doden en een groot aantal gewonden.
De oorzaak van het geweld ligt in het falen van het Indonesische overheidsbeleid om Papoea tot ontwikkeling te brengen, vinden de kerken. De regering is er niet in geslaagd om welvaart te creëren voor alle inheemse Papoea’s. Die voelen zich nog steeds onheus bejegend door de Indonesische autoriteiten en hebben het gevoel dat ze in hun eigen land van hun onafhankelijkheid worden beroofd. Tevens staat de regering toe dat de natuurlijke rijkdommen van het eiland geëxploiteerd worden, zonder dat de bevolking eerlijk deelt in de opbrengsten daarvan, aldus het PGI.
Geen wonder dus dat de Papoea’s protesteren „om de aandacht te trekken van de Indonesische regering voor het onrecht dat zij tot nu toe ervaren hebben”, stellen de kerken. Zij hekelen de „excessieve inzet van het leger” tegen de demonstraties.
Het PGI roept alle partijen op om iedere vorm van geweld te stoppen, „aangezien gewelddadigheden het probleem nooit zullen oplossen, maar alleen tot nieuwe problemen zullen leiden.” In plaats daarvan moet er een dialoog komen tussen Jakarta en Papoea om nieuwe gewelddadigheden te voorkomen, vindt de PGI.
De kerken doen in het bijzonder een beroep op president Yudhoyono om alle militaire operaties te staken en zich in te zetten voor een „vreedzame benadering” om Papoea verder te ontwikkelen.
De Zending Gereformeerde Gemeenten, die al bijna vijftig jaar actief is op Papoea, wordt ook geconfronteerd met de onrust op het eiland, zegt directeur P. Eikelboom desgevraagd. „Er zijn regelmatig demonstraties en opstootjes, er hangt gewoon spanning in de lucht. Onze werkers moeten op hun tellen passen en gevaarlijke plekken vermijden. Vooral ’s avonds is het onrustig op straat.”
Of de onlusten erger worden, vindt hij moeilijk te zeggen. „Het is nu wel onrustiger dan een paar jaar geleden.” De veiligheid van de werkers loopt tot nu toe geen gevaar, zo geeft hij aan.
De directeur is terughoudend in uitspraken over de politieke situatie. „Wij nemen daar geen standpunt over in, daar zijn wij niet voor. Vroeg of laat kan de vlam wel een keer in de pan slaan, en dat zal heftig zijn.”