„Predikantentekort dreigt in Nederlands Gereformeerde Kerken”
HOUTEN – Een fors aantal emeriteringen van predikanten in de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), zorgt over enkele jaren voor een predikantentekort in dit kerkgenootschap. Dat stelt het kerkblad Opbouw, dat vrijdag verscheen.
Het informatieboekje van de NGK maakt duidelijk dat op dit moment achttien van de 91 gemeenten in het kerkgenootschap vacant zijn. Daarvan zijn zo’n twaalf gemeenten financieel in staat een eigen voorganger te onderhouden.
Het aantal beroepbare kandidaten bedroeg op het moment van samenstellen van het informatieboekje, vijf. Daarvan heeft een inmiddels een beroep aangenomen. Ook zijn er vier predikanten zonder eigen gemeente. Van drie van hen is de beroepbaarheid inmiddels beëindigd, de vierde is nog beroepbaar tot begin volgend jaar.
Volgens het blad Opbouw is 35 procent van de predikanten in de NGK 55 jaar of ouder. „Concreet betekent dit dat er de komende tien jaar bijna dertig predikanten afzwaaien.” Mogelijk wordt het tempo waarin predikanten met pensioen gaan iets vertraagd door de ophoging van de pensioenleeftijd naar 66 of 67 jaar. Dit kan doordat de NGK de oudedagsvoorziening van predikanten hebben geregeld via het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Een dergelijke stap „smeert het probleem hoogstens over wat meer jaren uit. Een oplossing is het niet.”
Aan de predikantenopleiding van het kerkgenootschap, de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) volgen momenteel zo’n twintig studenten de studie voor predikant. Opbouw verwacht dat van deze groep een aantal voor een ander beroep dan het predikambt kiest. „Deze studenten kunnen wellicht de huidige vacante posities invullen, maar niet het extra tekort dat ontstaat door de emeriteringen.”
Ds. Jaap Dekker, predikant te Enschede en docent aan de NGP, zegt dat de instroom van studenten de afgelopen jaren te laag is geweest. „Alle opleidingen theologie hebben dat ervaren.” Hij denkt dat het aantal losmakingen van predikanten in de NGK de afgelopen jaren voor jongeren geen stimulans is geweest om predikant te worden. Ook signaleert hij een imagoprobleem. „De samenleving seculariseert, waardoor de predikant zijn gerespecteerde plaats heeft verloren.”
Voorzitter mr. Bram Wattèl van de NGP pleit samen met ds. Dekker hij voor verdere samenwerking tussen de theologische universiteiten van Kampen en Apeldoorn en het meer aandacht vragen voor het predikantschap bij jongeren op middelbare scholen. Daarnaast hoopt Wattèl dat samenwerking van de NGK met de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt het over en weer beroepen van predikanten mogelijk maakt. Dat kan een deel van het tekort oplossen.