Politiek

CU doordenkt taken overheid opnieuw

AMERSFOORT – De ChristenUnie gaat opnieuw de verhouding tussen overheid en samenleving doordenken. Volgens CU-voorman Slob heeft zijn partij in het verleden te veel verantwoordelijkheden bij de overheid neergelegd.

Redactie politiek
14 November 2011 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 17:40
ChristenUnie-fractievoorzitter Slob.  Foto ANP
ChristenUnie-fractievoorzitter Slob. Foto ANP

„Ook wij zijn niet altijd vies geweest van enige overheidsinvloed. Ik hoop dat de ChristenUnie het lef heeft om de schijnwerpers op partijstandpunten te zetten”, zo zei Slob zaterdag tijdens een studiedag van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie in Amersfoort.

Slob sprak zijn steun uit voor de inzet van premier Rutte om te werken aan een kleinere overheid en het overdragen van verantwoordelijkheden aan de samenleving. Maar de Christen­Uniefractievoorzitter voegde er wel direct aan toe dat dit uitgangspunt niet een goedkoop excuus mag zijn voor bezuinigingen. Burgers en lagere overheden moeten wel in staat worden gesteld om de verantwoordelijkheden op te pakken. „Als dat onvoldoende doordacht gebeurt, kan dat grote schade opleveren”, zo stelde Slob.

Een te eenzijdige nadruk op de zelfredzaamheid van individuen is volgens Slob „te gemakkelijk”. Er zijn diepere dimensies nodig: „Die vind ik in een Bijbelse visie waar mensen altijd in relatie tot elkaar staan, waarin ze worden opgeroepen tot naastenliefde, om recht te doen aan hun naaste, dienstbaar te zijn aan elkaar.” Volgens Slob is de overheid „de hoeder” van het algemeen belang en zijn burgers, kerken, bedrijven, en scholen „de dragers.”

CU-Kamerlid Wiegman noemde twee voorbeelden die de eigen verantwoordelijkheid van mensen voor hun zorgkosten kan bevorderen, namelijk hogere eigen bijdragen en steun voor het plan van SCP-directeur Schnabel om ouderen voor de financiering van hun zorg hun eigen huis te laten ‘opeten’.

De directeur van het wetenschappelijk instituut, Segers, nam de handschoen op. Hij kondigde aan dat zijn instituut gaat studeren op een nieuwe verhouding tussen economie, overheid, burger en samenleving. Daarvoor is ook ruimte. Zaterdag presenteerde hij het derde en laatste deel van het drieluik ”Duurzaamheid, vrijheid en dienstbaarheid”. De publicatie met als titel ”Dienstbare politiek”, is geschreven door CU-senator Kuiper.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer