Economie

Profiel van de eurozone

AMSTERDAM – De eurozone verkeert in de problemen. Er heerst twijfel of de unie in de huidige vorm de schuldencrisis zal overleven. Een profiel.

Redactie economie
11 November 2011 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 17:37

HISTORIE: De euro werd op 
1 januari 1999 in elf landen officieel ingevoerd naast de bestaande valuta. De euro was de eerste twee jaar een virtuele munt die alleen giraal werd gebruikt. In 2002 vervingen euromunten en -bankbiljetten de valuta van de lidstaten.

LIDSTATEN: De eurozone kent momenteel zeventien lidstaten. De euro werd in de girale versie vanaf de introductie gebruikt door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. Nog voor de introductie van het fysieke geld voegde ook Griekenland zich bij de monetaire unie. Tussen 2005 en 2011 kwamen er nog eens vijf lidstaten bij: Cyprus, Estland, Malta, Slovenië en Slowakije. In totaal leven er ruim 330 miljoen mensen in de landen die de euro gebruiken.

ECONOMIE: In 2010 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden samen circa 9176 miljard euro. Daarmee was de eurozone als geheel de op een na grootste economie ter wereld. De Verenigde Staten hebben nog steeds de grootste economie ter wereld. De totale schuldenlast stond op circa 
85 procent van het bbp.

ECB: De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid binnen de eurozone. De belangrijkste taak van de ECB is het in toom houden van de inflatie.

BESTUUR: De eurozone kent geen formeel bestuur, maar valt onder de Europese instanties van de Europese Unie. Wel wordt er op eurozoneniveau overleg gepleegd via de eurogroep, waarin de ministers van Financiën van de eurolanden bijeenkomen. In tijden van nood komen ook de leiders van de eurolanden als ‘eurogroep’ bijeen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer