Papandreou op zoek naar ’crisisregering’
ATHENE (ANP/AFP) – De Griekse premier George Papandreou (Pasok) moet een ’crisisregering’ vormen teneinde Griekenland weer op de rails van het Europese reddingsplan te krijgen. Hij kreeg daarvoor zaterdag het vertrouwen van 153 van de 300 parlementariërs.
Zo heeft hij onder voorwaarden nog steeds de regie in handen van het niet altijd overzichtelijke politieke bedrijf in Athene. Wel wordt steeds zijn vicepremier, minister van Financiën Evangelos Venizelos, als regeringsleider van het nieuw te vormen coalitiekabinet genoemd.
Papandreou sprak zaterdag met president Karolos Paoulias. Hij zei na afloop dat de onderhandelingen over een nieuwe ’coalitieregering’ snel beginnen. Hij beklemtoonde dat politieke consensus cruciaal is om verkiezingen te voorkomen en om het lidmaatschap van de eurozone te beschermen. De kiezers zijn naar het zich laat aanzien in meerderheid tegen de bezuinigingen die bij het reddingsplan horen.
Papandreou spreekt over ’coalitieregering’ en denkt aan een langere regeerperiode dan bijvoorbeeld oppositieleider Antonis Samaras. Die sprak zaterdag weer over een ’overgangsregering’ die begin december verkiezingen moet houden. Een Grieks internetmedium koos voor ’crisisregering’.
Samaras leek zaterdag een coalitie van Papandreous Pasok (Pan-Heleense Socialistische Beweging) en zijn eigen Nieuwe Democratie (ND) met zijn standpunt over de verkiezingen onmogelijk te maken. Papoulias zal zondag naar verluidt pogen de leiders nader tot elkaar te brengen.
Wanneer de gesprekken van de Pasok en de ND tot niets leiden, kunnen de voormannen van de Pasok zich wenden tot kleinere partijen voor een crisiscoalitie. Ook deze kleinere maar solide coalitie zou worden aangevoerd door Venizelos als premier en bezweert voorlopig de huidige crisis.
Als de onderhandelingen helemaal mislukken, komt er een kabinet dat enkel op de winkel past tot nieuwe verkiezingen. Dit scenario is volgens waarnemers desastreus voor de pogingen de Griekse schuldencrisis te beheersen en Griekenland binnen de eurozone te houden.