Consument

FAO: Jaarlijks 222 miljoen ton voedsel verspild

DEN BOSCH (ANP) – Consumenten in de rijke landen gooien jaarlijks 222 miljoen ton voedsel weg, even veel als de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara produceren. Dat stelt de Wereldvoedselorganisatie FAO in een recent rapport.

5 November 2011 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 17:31
Consumenten in de rijke landen gooien jaarlijks 222 miljoen ton voedsel weg, even veel als de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara produceren. Foto ANP
Consumenten in de rijke landen gooien jaarlijks 222 miljoen ton voedsel weg, even veel als de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara produceren. Foto ANP

De voedselverspilling is zorgwekkend omdat de wereldbevolking blijft groeien en de middelen om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen schaars zijn. Het roer moet om, vindt de Nederlandse ambassadeur bij de FAO in Rome, oud-landbouwminister Gerda Verburg.

Het terugdringen van voedselverspilling is volgens haar effectiever dan het verder opvoeren van de voedselproductie om de schaarste aan te pakken. Verburg opent maandag in Den Bosch een congres dat in het teken staat van voedselverspilling en zij pleit dan in haar toespraak voor een „omslag”, die er toe moet leiden dat mensen niet meer gedachteloos voedsel weggooien. Ook de industrie en de handel kunnen bijdragen aan het aanpakken van dit probleem.

De Europese Unie heeft zichzelf als doel gesteld dat het weggooien van eetbaar voedsel in het jaar 2020 gehalveerd moet zijn. Dat project staat onder leiding van de landbouwuniversiteit Wageningen UR, die ervoor pleit het probleem van de verspilling in de hele keten, van de grond tot de mond, aan te pakken.

Wageningen UR kwam eerder met een rapport waarin staat dat Nederlandse burgers, boeren, restaurants en supermarkten samen 30 tot 40 procent van het voedsel weggooien. De Nederlandse consumenten mikken voor 1,6 miljard euro per jaar aan voedsel in de vuilnisbak, zo’n 100 euro per persoon. In totaal bedraagt het verlies zo’n 3,6 miljard euro per jaar.

Het probleem wordt onder meer veroorzaakt doordat consumenten en supermarkten meer bederfelijke waar in slaan dan ze weg kunnen werken. Als dat minder wordt, neemt de vraag naar voedsel af en zullen de prijzen lager worden. Daarvan profiteren vooral de mensen in de arme landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer