Wat is de G20?
AMSTERDAM (ANP) – De regeringsleiders van de G20 komen donderdag en vrijdag in Cannes bijeen om de problemen in de wereldeconomie te bespreken. Een overzicht van deze groep.
De G20 wordt gevormd door Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, de Europese Unie, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saudi-Arabië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Ook de leiders van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank schuiven bij de vergaderingen aan.
Nederland mocht in 2008 en 2009 op speciale uitnodiging ook deelnemen aan de bijeenkomsten van de G20. Sinds het aantreden van premier Mark Rutte ontving Nederland echter geen invitatie meer.
De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel om de belangrijkste industriële en opkomende landen samen aan tafel te krijgen. Het samenwerkingsverband heeft echter pas een belangrijke status sinds de escalatie van de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie. In die periode wist de G20 de G7, de club van oude economische grootmachten, van de troon te stoten als het belangrijkste overlegorgaan voor de internationale economie.