Economie

Kamer: reddingspakket euro eerst uitwerken

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is nog niet bereid om nu al het groene licht te geven voor het reddingspakket voor de eurozone en voor Griekenland waarover de leiders van de 17 eurolanden het vorige week in Brussel eens werden. De plannen moeten eerst worden uitgewerkt, vindt een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

2 November 2011 07:12Gewijzigd op 14 November 2020 17:26
Beeld Fotolia
Beeld Fotolia

Premier Mark Rutte sloot zich daarbij. Het vragen van groen licht is nu niet aan de orde, zei hij. Vooral PvdA, D66 en GroenLinks zijn nog ontevreden over het pakket zoals het er nu ligt. De pro-Europese partijen en het kabinet kozen er daarmee voor om niet de confrontatie te zoeken en een besluit uit te stellen.

De meeste fracties en ook de premier spraken zich wel heel duidelijk uit tegen het Griekse plan voor een referendum. Kamerfracties noemden het ongewenst, onbegrijpelijk en onverstandig. Wat PvdA en CDA betreft moet het referendum van tafel en moet Rutte zich daar voor inzetten.

Die beloofde dat hij er alles aan zal doen om de Griekse regering af te brengen van de plannen, maar noemde de kans op succes klein. Houdt Griekenland vast aan het referendumplan, dan wil Rutte een beperkt referendum dat zo snel mogelijk plaatsvindt en zo min mogelijk de uitwerking van het volledige plan voor de redding van de eurozone belemmert.

De partijen die het kabinet tot nog toe hebben gesteund in de bestrijding van de eurocrisis waren dinsdagavond verdeeld over de afspraken van de euroleiders. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk noemde het pakket „te zwak” om mee in te kunnen stemmen.

Ook als het Griekse referendum wordt afgeblazen, zijn er wat hem betreft op cruciale punten „te veel onduidelijkheden, onzekerheden en afhankelijkheden om nu het groene licht te kunnen geven.” Ook D66 is nog niet tevreden. „Dit akkoord is niet genoeg, nog niet”, stelde Wouter Koolmees. „Dit pakket maakt de verwachtingen niet waar”, zei Jolande Sap (GroenLinks).

De eurosceptische PVV beperkte de bijdrage aan het debat tot een paar zinnen over het ’flutakkoord’. „Laten de eurofiele landen eerst maar eens orde op zaken stellen.”

VVD en PvdA vinden dat de Grieken niet zo maar kunnen rekenen op de volgende tranche van 8 miljard euro van de vorig jaar toegezegde lening. Minister Jan Kees de Jager van Financiën bevestigde dat die volgende termijn onzeker is geworden.

Boot lijkt te zinken
De Europese plannen die de eurocrisis moeten oplossen, zijn geen reddingsplan. Ze vormen eerder het scenario voor een nieuwe crisis, die mogelijk nog groter zal zijn. Dat stelde SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang dinsdag.

Volgens de SP wordt het opgetuigde noodfonds gepresenteerd als een gratis geldmachine, maar worden in werkelijkheid overheden opgezadeld met veel meer risico’s. „Net als bij de banken gebeurde in de aanloop naar de kredietcrisis”, aldus Irrgang, volgens wie „de Europese boot lijkt te zinken.”

De constructie waarbij eurolanden garanties geven op staatsobligaties staat volgens de SP gelijk aan „een financiële woekerpolis.” GroenLinks-leider Jolande Sap zei over het noodfonds dat dit haar doet denken aan „exotische constructies die de kredietcrisis hebben laten ontstaan.”

„We moeten niet teruggrijpen naar foute financiële constructies die zaken uit de hand hebben laten lopen”, aldus Sap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer