Buitenland

Eerste troepen VS spoedig weg uit Irak

De Amerikaanse soldaten die het langst in Irak hebben gediend, mogen binnenkort terug naar huis. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, woensdag tegen de senaatscommissie voor militaire zaken gezegd.

AP
10 July 2003 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Rumsfeld zei dat de 16.000 soldaten van de Derde Infanteriedivisie, die in april Bagdad veroverde, bezig zijn zich in fases uit Irak terug te trekken. De Derde Brigade van de divisie zou zich al in Koeweit bevinden en deze maand terug naar de Verenigde Staten komen. De andere twee brigades komen volgens Rumsfeld in augustus en september terug naar huis. Alle soldaten zullen er bij thuiskomst tien maanden dienst in Irak op hebben zitten.

De hele divisie had eigenlijk in juni al terug naar huis gemogen, maar door het aanhoudende anti-Amerikaanse geweld in Irak werd hun aftocht vertraagd. Rumsfeld zei niet of de Derde Infanteriedivisie wordt vervangen door een andere Amerikaanse eenheid. Hij zei wel te verwachten dat er in het najaar duizenden internationale troepen in Irak opereren. Op dit moment worden de 148.000 Amerikaanse soldaten in Irak volgens Rumsfeld bijgestaan door 19.000 man uit negentien landen. Nog eens negentien landen zouden in totaal 11.000 soldaten voor missies in Irak hebben toegezegd.

Vooral de Democratische leden van de commissie vroegen zich af of de regering van president Bush wel een duidelijke strategie voor ogen heeft met het rouleringssysteem van Amerikaanse troepen in Irak. Ook maakten ze zich ernstige zorgen over het lot van de Amerikaanse soldaten nu ze steeds vaker het doelwit worden van aanslagen door Irakezen. „Ik vrees dat we de best getrainde soldaten ter wereld laten opereren als politieagenten in een schiettent”, zei de Democratische senator Edward Kennedy.

Minister Rumsfeld zei over het geweld tegen Amerikaanse troepen dat de indruk die wereldwijd is ontstaan, namelijk dat aanhangers van het gevallen regime vrij kunnen opereren in Irak, niet overeenkomt met de werkelijkheid. „Het is een reëel probleem, maar er wordt op een ordelijke en krachtige manier door de coalitietroepen tegen opgetreden”, zei Rumsfeld. Op de vraag hoe belangrijk het vangen of doden van Saddam Hussein voor de Amerikaanse troepen is, antwoordde de minister: „Het idee dat we te vroeg vertrekken en dat Saddam Hussein terugkomt, is niet realistisch. Saddam Hussein komt niet terug.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer