„Uitzetting strijdt met CDA-beginsel”
UTRECHT – De Drentse afdeling van het CDA vindt de uitzetting van alleenstaande asielzoekers zoals Mauro Manuel niet stroken met de uitgangspunten van het CDA.
De discussie over de Angolese jongen zal vandaag voor een belangrijk deel het najaarscongres van het CDA domineren.
In ieder geval zullen de CDA-jongeren, verenigd in het CDJA, en de interculturele werkgroep CDA Kleurrijk zich tijdens het partijcongres in Utrecht scharen achter een resolutie van de afdeling Drenthe. Die roept in algemene termen op in de bres te springen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen en stelt dat het uitzetten van jonge mensen met of zonder diploma ongewenst is en niet strookt met de CDA-uitgangspunten.
De breed geformuleerde motie uit Drenthe is ingediend voordat de kwestie-Mauro donderdag hoog opspeelde. Het wordt door veel congresgangers gezien als een referendum over het besluit van CDA-minister Leers (Immigratie en Asiel) om Mauro Nederland uit te zetten.
De Tweede Kamer kwam donderdagnacht, na urenlang overleg, niet tot een uitspraak of de jongen alsnog een verblijfsvergunning zou moeten krijgen. Dinsdag zal het parlement stemmen over enkele moties van de oppositie die beogen Mauro en soortgelijke jongeren in Nederland te laten blijven.
Zo willen de PvdA en de ChristenUnie middels een initiatiefwet bereiken dat minderjarige asielzoekers voortaan na acht jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat ze niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd.
Uit onderzoek door TNS/NIPO, in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children, blijkt dat 70 procent van de Nederlandse bevolking het daarmee eens is. Volgens de peiling is onder de CDA-achterban 71 procent voor een dergelijk voorstel. Onder VVD’ers zou dat 53 procent zijn en bij de PVV-achterban 43 procent. Ook blijkt dat driekwart van de bevolking vindt dat Mauro moet blijven omdat hij in Nederland is opgegroeid. Bij de CDA-achterban is dat 74 procent.
Premier Rutte stelde gistermiddag op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad echter dat het kabinet „volledig en unaniem” achter Leers staat. „Hij heeft het van A tot Z goed gedaan”, aldus Rutte.
De premier wilde niet ingaan op de verdeeldheid bij het CDA. Binnen de CDA-fractie zijn in elk geval twee dissidenten, de Kamerleden Ferrier en Koppejan, die vinden dat Mauro in Nederland moet blijven.
Zij vrezen dat een CDA-plan om zijn uitzetting met een studievisum af te wenden onvoldoende is en overwegen daarom dinsdag twee moties van de oppositie te steunen.
Rutte wilde ook niet ingaan op het CDA-partijcongres, dat vandaag over de kwestie stemt. „Partijcongressen zijn interne aangelegenheden. Ik heb te maken met Tweede Kamerfracties”
Leers zelf liet weten vandaag op het congres zijn standpunt over de kwestie te willen toelichten. Wel gaf hij aan dat zijn besluit vaststaat, wat zijn partijgenoten er ook van zeggen. Het congres kan niet op de stoel van de minister gaan zitten en hem ook niet dwingen zijn „afgewogen beslissing” terug te draaien, aldus Leers.
Op het congres in Utrecht, waarvoor zich gisteravond 1500 leden hadden aangemeld, worden alle resoluties tijdens het ochtendprogramma behandeld. In de middag hoopt de partij verder te kunnen praten over het thema waar het congres de titel aan ontleent: ”Werk in uitvoering”. Partijvoorzitter Peetoom wil daarmee aangeven dat het CDA volop bezig is met partijvernieuwing na de reeks verkiezingsnederlagen en de heftige interne discussie over de gedoogconstructie met de PVV.
Het komt voor de partij slecht uit dat kritische leden zeggen zich nu met de discussie over Mauro „weer volop geconfronteerd te voelen met de gedoogconstructie.” Het CDA zou te veel in de hoek worden gezet door VVD en PVV en er wordt gesproken over gezichtsverlies.
Met name de CDA-jongeren trekken openlijk hard van leer. Volgens CDJA-vicevoorzitter Ruben Bakker eerst er „ontevredenheid” over de mate waarin de Tweede Kamerfractie het eigen CDA-geluid laat horen. Hij noemt de kwestie-Mauro „het voorbeeld van hoe het niet moet.” Volgens de jongeren wordt ingegaan tegen de wil van de achterban.
Waarnemend politiek leider en CDA-vicepremier Verhagen stelt er echter van overtuigd te zijn dat het congres een „zorgvuldige afweging” zal maken over Mauro. Verhagen ziet een spanning tussen „de rechtvaardigheid” van het besluit om Mauro uit te zetten en de directe belangen van de jongen. „Zeker ook voor CDA’ers waar barmhartigheid een richtsnoer is, is die spanning heel voelbaar.”