Overleg passend onderwijs voortgezet
DEN HAAG (ANP) – Bij de bezuinigingen op het passend onderwijs is de inzet om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen en expertise te behouden. Dat heeft minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) donderdag met koepelorganisaties en onderwijsbonden afgesproken.
Partijen zetten de komende tijd het overleg voort „over een zorgvuldig traject ten aanzien van de personele gevolgen” van de bezuinigingen. De bedoeling is dat daar uiterlijk begin december meer duidelijkheid over komt. De deelnemers aan het overleg blijven het overigens oneens over de omvang van de bezuinigingen, staat in een gezamenlijke verklaring.
Van Bijsterveldt wil 300 miljoen euro bezuinigen op passend onderwijs. Volgens de bonden dreigen daardoor duizenden banen te verdwijnen.
Vakbond CNV Onderwijs had voorafgaand aan de bijeenkomst gedreigd uit het overleg met de minister te stappen, maar heeft nu besloten toch aan boord te blijven. De bond beschouwt de afspraak over het voorkomen van gedwongen ontslagen als een „binnengehaald succes”, zei een woordvoerder.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) stapte vorige week al wel uit het overleg uit ongenoegen over de aangekondigde bezuinigingen. „Van een succes is geen sprake want er wordt al weken onderhandeld om gedwongen ontslagen te voorkomen. Dit betekent dat de partijen die nu nog aan tafel zitten de opgelegde bezuiniging van 300 miljoen euro als een feit accepteren”, reageerde AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen.
Passend onderwijs is voor leerlingen in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze dyslectisch zijn of aan ADHD lijden.