Geschiedenis

‘Verloren’ portret Titus Brandsma opgedoken

BOLSWARD/NIJMEGEN (ANP) – Het Titus Brandsma Museum in Bolsward heeft de hand weten te leggen op het oudste portret dat van de beroemde pater, katholiek hoogleraar en verzetstrijder is gemaakt. Het gaat om een voorstudie die tientallen jaren verloren is gewaand, zo maakte het museum woensdag bekend.

26 October 2011 12:44Gewijzigd op 14 November 2020 17:19

Het portret werd in1936 gemaakt, vermoedelijk in opdracht van de Katholieke Universiteit in Nijmegen (de voorloper van de Radboud Universiteit). De voorstudie is waarschijnlijk door Titus Brandsma zelf afgekeurd en is daarna in de vergetelheid geraakt. Het olieverfschilderij verkeert in matige staat en wordt later gerestaureerd.

Het schilderij was eigendom van een particulier, wiens vader student was van Titus Brandsma. Volgens het museum is het portret vooral van belang omdat het definitieve schilderij niet meer bestaat. Dat ging verloren in de Tweede Wereldoorlog tijdens het bombardement op Nijmegen door de Geallieerden in 1944.

Brandsma werd in 1942 door de Duitse bezetter gearresteerd. Hij stierf datzelfde jaar in het concentratiekamp Dachau. In 1985 werd Brandsma door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer