CDA: overdrachtsbelasting permanent omlaag
DEN HAAG (ANP) – Om de kwakkelende woningmarkt voor langere tijd te ondersteunen, wil het CDA in de Eerste Kamer dat de overdrachtsbelasting permanent verlaagd wordt.
Het kabinet verlaagde de heffing bij de aankoop van een huis afgelopen juni voor de duur van een jaar van 6 naar 2 procent, in de hoop zo de woningmarkt te stimuleren.
Premier Mark Rutte wilde dinsdag tijdens de politieke beschouwingen in de Senaat nauwelijks ingaan op het pleidooi. „Wij houden het voorlopig bij voorlopig”, verwees hij enkel naar de inzet van het kabinet.
CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman pleitte in zijn rol als voorzitter van Bouwend Nederland eerder ook voor verlaging van de overdrachtsbelasting voor langere termijn. Hij wil bovendien dat het kabinet binnen een paar weken met banken en institutionele beleggers afspraken maakt over hun bijdragen om starters meer ruimte te geven en ondernemers meer kredieten te verstrekken.
Rutte erkende dat de woningmarkt het in een tijd van een internationale financiële crisis en sombere economische vooruitzichten zwaar heeft en het vertrouwen bij kopers wegzakt. Ondanks aandringen van een aantal oppositiepartijen in de Senaat benadrukte Rutte opnieuw niets te voelen voor aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek. De fiscale aftrekpost is volgens hem niet het probleem.
In een motie vroeg de ChristenUnie om een onderzoek door een commissie, net zoals de Senaat dat een jaar eerder ook wilde. Rutte zei daar niet voor te voelen omdat er „bibliotheken vol” zijn met alle voors en tegens van de hypotheekrenteaftrek en het kabinet toch weet wat het wil. Volgende week stemt de Senaat over de motie.
De politieke beschouwingen in de Senaat, het debat over de kabinetsplannen voor volgend jaar, stonden dinsdag verder voor een groot deel in het teken van de aanpak van de eurocrisis.
PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth liet weten dat de steun van haar partij voor het kabinet niet vanzelfsprekend is, maar dat ze er niets voor voelt uit opportunistische motieven Rutte in problemen te brengen. De PvdA steunde vorige week de versterking van het Europese noodfonds voor de euro, terwijl de PVV als gedoogpartner van het minderheidskabinet dat niet deed. „Wij gaan niet onze eigen idealen verloochenen om een kort politiek succesje te behalen”, aldus Barth.