Politiek

„Geef minderjarige asielzoekers na acht jaar verblijfsvergunning”

DEN HAAG – De PvdA en de ChristenUnie willen dat minderjarige asielzoekers voortaan na 8 jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat zij niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd. De twee partijen presenteren daartoe dinsdag een initiatiefwet.

Redactie digitale media
25 October 2011 07:17Gewijzigd op 14 November 2020 17:18
Foto ANP
Foto ANP

Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind wil met de nieuwe wet schrijnende gevallen, zoals die van de Angolese Mauro en de Afghaanse Sahar, voorkomen. „De rechten van het kind moeten we zwaarder laten wegen dan de procedure”, aldus de politicus, die een structurele oplossing wil in plaats van steeds maar te reageren op incidenten.

In het wetsvoorstel staat verder dat kinderen die alleen naar Nederland vluchten na 5 jaar al een verblijfsvergunning moeten krijgen. De termijn moet volgens de PvdA en de ChristenUnie korter zijn, omdat kinderen zonder ouders zich sneller wortelen in de Nederlandse maatschappij. Ook voor deze kinderen geldt dat het aan de overheid of andere omstandigheden buiten hen om te wijten moet zijn dat zij zolang hebben moeten wachten op een oplossing.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman vindt dat asielzoekertjes momenteel speelbal zijn van de besluiten. „Met een moordende onzekerheid tot gevolg.” Hij wil dan ook af van het hapsnapbeleid en overstappen naar één regeling. Die zal niet alle problemen rond het asielbeleid oplossen, geeft Spekman aan, maar zal er wel voor zorgen dat de kinderrechten in de regelgeving worden verankerd.

De twee politici hopen op steun van alle andere partijen. Ze hebben geprobeerd in de intitiatiefwet tegemoet te komen aan de bezwaren die in de politiek leven. Zo wordt door de voorwaarden voorkomen dat de maatregel een aanzuigende werking heeft. Daarnaast wordt het frustreren van de procedure niet beloond en voorkomt het dat kinderen er baat bij hebben om in de illegaliteit te verdwijnen.

Het voorstel gaat naar de Raad van State voor advies en daarna naar de Tweede Kamer, waar het waarschijnlijk in het najaar zal worden besproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer