„Reisbureau moet reiziger meer melden over ziekten”
Bijna 30 procent van de reizigers naar verre exotische oorden beschermt zich nog altijd onvoldoende tegen infectieziekten. Daarom moeten reisbureaus meer waarschuwen.
Dat vinden de internisten D. Overbosch van Travel Clinic Havenziekenhuis Rotterdam en P. van Thiel van Tropencentrum AMC. Reisbureaus moeten volgens hen de verantwoordelijkheid op zich nemen reizigers voortaan beter te informeren over ziekten als hepatitis, difterie, tetanus, polio en malaria.
Dat zeiden de internisten van de twee Nederlandse ziekenhuizen die zijn gespecialiseerd in tropische ziekten dinsdag tijdens de presentatie van het onderzoek ”Gezond op reis?”. Gisteren werd tevens de jaarlijkse Vakantiebeurs in Utrecht geopend.
Voor het onderzoek werden afgelopen december 315 reizigers op Schiphol ondervraagd. Uit een eerder onderzoek in 1998 bleek dat 37 procent van de reizigers zich onvoldoende beschermde tegen infectieziekten. Een grote vooruitgang is geboekt bij reizigers naar Turkije.
In 1998 lag het percentage beschermde reizigers naar dit land nog op nul, nu laat 58 procent zich vaccineren. Dit is volgens de internisten te danken aan de GGD’s, die veel energie hebben gestoken in het speciaal voorlichten van Turkse mensen in Nederland.
„Het laatste onderzoek geeft aan dat mensen zich nu adequater voorbereiden”, stelt Overbosch. „Maar het kan duidelijk beter, omdat tevens blijkt dat reisbureaus onvoldoende informatie verstrekken.” Bijna 70 procent van de ondervraagde reizigers stelt dat zij onvoldoende zijn voorgelicht door hun reisbureau. Een kleine 60 procent heeft zelf actief naar informatie gezocht.
De internisten zeggen teleurgesteld te zijn in brancheorganisatie ANVR van de reisbureaus. Deze gaat er tot hun ongenoegen van uit dat gezondheid een verantwoordelijkheid is van de reiziger zelf. Volgens directeur W. Schut van de ANVR „ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de reiziger, net zoals deze zelf ook de keuze heeft wel of niet een reisverzekering af te sluiten.”
Volgens Schut heeft de ANVR echter wel degelijk serieus aandacht voor reisziekten. „Alle bij ons aangesloten reisorganisaties hebben de beschikking over de informatiesystemen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizen, een overkoepelend orgaan van de GGD. ANVR-reisbureaus kunnen hiermee persoonlijk advies geven per land of regio. De manier van werken verschilt natuurlijk wel per reisbureau. Daar hebben wij geen zicht op.”
De kans dat een Nederlander een infectieziekte oploopt, is de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen volgens de internisten. Mensen gaan steeds vaker en verder weg op reis. Bovendien is het een trend om last minute een reis te boeken, waardoor het vaak te kort dag is om op tijd een vaccinatie te halen.