Buitenland

Commissie pleit Blair vrij van misleiding

De Britse premier Tony Blair heeft het parlement in de aanloop naar de oorlog om Saddam Hussein ten val te brengen niet bewust misleid over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Dat stelt de Lagerhuis-commissie die de afgelopen weken onderzoek heeft gedaan naar het regeringsbesluit om aan de zijde van de VS ten strijde te trekken tegen Saddam.

Buitenlandredactie
8 July 2003 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

De onderzoekscommissie uitte maandag in haar rapport wel forse kritiek op het dossier van de inlichtingendiensten dat de regering heeft gebruikt om het parlement te overtuigen van de noodzaak om Saddam ten val te brengen. De meest geruchtmakende claim in het Irak-dossier van de regering, dat Saddam Hussein binnen 45 minuten met chemische en biologische wapens zou kunnen toeslaan, is onvoldoende onderbouwd, aldus de Lagerhuis-commissie voor buitenlandse zaken. Ook een aantal andere stellingen in het rapport is twijfelachtig, maar van opzettelijke misleiding van het parlement is geen sprake geweest, stelt de commissie.

Over een tweede omstreden rapport, gepubliceerd in februari, was de commissie nog negatiever. Dat bleek grotendeels van een Amerikaanse student overgeschreven. Blair had dit het parlement, zonder bronvermelding, gepresenteerd als „nog meer bewijs.” Volgens de commissie heeft de publicatie van dit document de geloofwaardigheid van de regering geen goed gedaan.

De Britse regering heeft ondanks de voor Blair relatief gunstige conclusies van het parlementaire onderzoek negatief gereageerd op de stelling dat de Irak-dossiers van de regering onjuiste informatie of opgeklopte feiten bevatten. „We staan nog steeds achter de juistheid van de informatie die we het parlement hebben overhandigd”, aldus een woordvoerder van Blair.

Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei te begrijpen dat het Britse volk meer bewijzen wil dat Irak de beschikking had over massavernietigingswapens. Maar „de informatie die de regering tot haar beschikking had was overweldigend en het besluit om Irak aan te vallen volkomen gerechtvaardigd”, aldus Straw.

De minister eiste namens de regering opnieuw excuses van de BBC, die enkele weken geleden naar buiten bracht dat de regering opzettelijk onjuiste informatie in het Irak-dossier had opgenomen om bredere steun voor een oorlog tegen Irak te krijgen. De directie van de BBC weigerde zondag het bericht in te trekken. Blair heeft de beschuldigingen als een „zeer ernstige aanval” op zijn integriteit van de hand gewezen.

Het Britse parlement begon half juni zijn onderzoek naar mogelijke misleiding door de regering in de aanloop naar de oorlog. Premier Blair wilde niet voor de commissie verschijnen en heeft altijd tegengesproken dat met bewijsmateriaal is geknoeid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer