Economie

„Onenigheid in de trojka’”

BRUSSEL (ANP/RTR) – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is niet van plan al voor de EU-top van zondag een advies te geven over de verstrekking van het volgende deel van hulpleningen aan Griekenland. Dat zeiden EU-diplomaten donderdag tegen persbureau Reuters.

20 October 2011 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 17:14
Foto EPA
Foto EPA

Het IMF zou de voorspellingen van de EU over de toekomstige schuldenlast van Griekenland te optimistisch vinden. Het zou daarom de uitkomsten van de top willen afwachten voordat het een oordeel velt over de houdbaarheid van die schulden.

Een woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn zei desgevraagd dat de conclusies in het rapport de meningen van alle drie de partijen zijn. Naast het IMF maken experts van de Europese Commissie en van de Europese Centrale Bank deel uit van de trojka. Het bestuur van het IMF zal begin november de conclusies van het rapport definitief onderschrijven, zo verwacht de zegsman die toevoegde dat dit in lijn der verwachting is.

Het volledige trojkarapport over Griekenland, waaruit moet blijken of het land voldoende vorderingen maakt om in aanmerking te komen voor het volgende deel van de hulp, wordt volgende week verwacht. De afgelopen tijd is er echter druk op de experts uitgeoefend om hun oordeel al voor zondag af te leveren.

De woordvoerder van Rehn zei dat de ministers van Financiën van de eurolanden nog voorafgaand aan de vergadering die vrijdag plaatsvindt, het standpunt van de trojka zullen weten. Een precies tijdstip wilde hij er niet op vastplakken. „Op het gepaste moment.”

„Het IMF wil zeker afwachten waar de regeringsleiders mee komen”, stelde een van de bronnen. Een onhoudbare schuldenlast maakt het voor het IMF onmogelijk om een positief advies te geven over nieuwe hulpleningen.

Een grotere afwaardering van de Griekse schulden zou in dit verband kunnen helpen, aldus de ingewijden. Die vermindert de Griekse schuldenberg, zodat de last op termijn weer houdbaar wordt. In juli werd al afgesproken dat private investeerders 21 procent afschrijven op hun Griekse obligaties.

Landen binnen de eurozone zouden inmiddels echter stevig inzetten op een aanzienlijk hogere afschrijving, ook als banken en andere investeerders daar niet vrijwillig aan mee willen werken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer