Beetje crimineel: paddenstoelen plukken
ELST/’s-GRAVELAND (ANP) – Ineens is het in de mode: Nederland trekt eropuit om paddenstoelen te plukken. Elk lifestylemagazine besteedt aandacht aan zelfgeplukte paddenstoelen. Ook aanhangers van een duurzame levenshouding sporen mensen aan om hun maaltje uit de natuur te halen. En hoewel eetbare paddenstoelen er het hele jaar zijn, is de herfst bij uitstek het moment dat velen het eens willen proberen.
„We doen er niet te flauw over, maar hele maaltijden wegplukken kan echt niet. Commercieel plukken staan we hoe dan ook niet toe. Vooral in Achterhoek controleren we daar extra op”, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. Paddenstoelen plukken valt onder de Stroperijwet en is verboden. Wie betrapt wordt, kan een fikse boete krijgen, tenzij de eigenaar of beheerder van een natuurterrein speciaal toestemming heeft gegeven. „Als iemand mandenvol wegplukt, blijft er geen natuur voor anderen over.”
„Onzin”, reageert paddenstoelenkenner Edwin Florès uit het Gelderse Elst. Hij organiseert workshops in de natuur om mensen te leren waar ze het eetbare lekkers kunnen vinden en hoe ze dat netjes kunnen doen. „Als er een schoolklas door het bos struint of als de gemeentelijke grasmaaier een weiland kortwiekt, gaan er veel meer paddenstoelen kapot dan de grootste plukker mee zal nemen. Bovendien blijft het ondergrondse deel van de zwammen onaangetast, dus er groeien gewoon weer nieuwe.”
Florès snapt niet, zegt hij, waarom bramen plukken en kastanjes rapen als een leuke traditie wordt gezien, terwijl paddenstoelen plukken niet mag. „ Dat zijn toch ook gewoon vruchten van de natuur?”
Volgens de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) is de rage mede veroorzaakt doordat er de laatste jaren steeds meer Oost-Europeanen naar Nederland komen. „Voor hen is paddenstoelen plukken de normaalste zaak van de wereld.” Daar komt bij dat bijzondere zwammen, zoals morilles, reuzebovisten en weidechampignons in de winkel prijzig zijn, terwijl ze dus ook gratis voor het pakken staan. Plukken veroorzaakt volgens de NWV geen schade aan de paddenstoelenstand, maar de vereniging is wel tegen pluk voor consumptie. „Het verstoort de natuur te veel en bederft de omgeving.”
Ook Staatsbosbeheer houdt zogenoemde plukworkshops in de gaten. Maar Florès en anderen laten zich daar niet door afschrikken. „Het is hypocriet, het is juist een goede manier om stedelingen van de natuur te laten genieten”, vindt Florès. „En trouwens: ook een zwam die niet wordt geplukt is binnen een week weer verdwenen.”