Binnenland

„Keuze internetwachtwoorden onveilig”

Internetgebruikers zijn niet creatief in het verzinnen van gebruikersnamen en wachtwoorden voor het gebruik van e-mail en websites. Dat leidt tot ernstige beveiligingsproblemen, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de stichting Safe Internet Foundation (SIF) en accountantsbureau PricewaterhouseCoopers.

ANP
7 July 2003 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Een inventarisatie van de SIF geeft aan dat de namen van kind, partner, huisdier, woonplaats, voetbalclub en automerk de meestgebruikte wachtwoorden zijn. Ook kiezen veel internetters voor een gebruikersnaam en een wachtwoord die identiek zijn.

De SIF maakt zich zorgen over de beveiliging van persoonlijke gegevens door een wildgroei aan wachtwoorden. „Steeds meer websites en nieuwsbrieven vragen om een toegangscode. Gebruikers kunnen hun wachtwoorden niet meer onthouden. Ze kiezen daarom steeds dezelfde, eenvoudige codes”, aldus een woordvoerder.

Het wachtwoord was een redelijke manier om vertrouwelijke gegevens te beveiligen, maar het verliest volgens de SIF zijn effectiviteit. „Nieuwe, onervaren internetgebruikers hebben niet de discipline om een wachtwoord zorgvuldig te kiezen en te beheren.”

Eenvoudige codes zijn makkelijk te kraken door bekenden en door ’hackers’ die lijsten met veelgebruikte codes over het internet verspreiden. Naast de vertrouwde adviezen zoals het regelmatig wijzigen van het wachtwoord en het gebruik van verschillende karaktercombinaties, raadt de SIF een ’drieslag’ van wachtwoorden aan. Dat wil zeggen dat internetgebruikers met drie verschillende wachtwoorden gaan werken. „Soms moet je op internetpagina’s een wachtwoord laten registreren terwijl dat echt onzin is. Dan raden we aan om eenvoudige woorden te gebruiken of elke keer hetzelfde woord.” Voor pagina’s waar een beveiliging wel nuttig kan zijn maar niet noodzakelijk is, raadt de stichting een wachtwoord aan met af en toe een kleine variatie erin.

Voor sommige diensten is een beveiliging hard nodig, zoals bijvoorbeeld bij bankieren op internet. Dan wordt een moeilijk wachtwoord aangeraden. „Mensen moeten daar echt heel zorgvuldig mee omspringen en het wachtwoord op een goede plaats, eventueel gecodeerd, opschrijven. Niet op de harde schijf in de computer, maar in de agenda of zo.”

Safe Internet Foundation is een onafhankelijke stichting waarin de overheid en het bedrijfsleven zich samen inzetten voor veilig internetgebruik.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer