Buitenland

Bondsdag discussieert over houdbaarheidsdatums

BERLIJN (ANP/DPA) – In het Duitse parlement, de Bondsdag, is een discussie ontstaan over de houdbaarheidsdatum op vele voedingsproducten. Veel mensen gooien producten weg op die datum, ook al is de melk of kaas daarna nog prima te consumeren. Door de datum gooien mensen te veel goed eten weg, vinden parlementsleden.

18 October 2011 14:56Gewijzigd op 14 November 2020 17:12
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Eigenlijk is het zelfs twijfelachtig om zo’n datum te zetten op producten als suiker of mineraalwater, stelde fractielid Nicole Maisch van de Groenen dinsdag. FDP-parlementslid Hans-Michael Goldmann wil de aanduiding veranderen. Hij denkt aan een vergelijkbare term als het Engelse ’best before’, zodat mensen beter snappen dat het product ook na de datum goed kan zijn.

De zaak is aangezwengeld door activiste Hanna Poddig (25). Als protest tegen het onnodige afval leeft ze opzettelijk van broden, komkommers en tomaten die door supermarkten worden weggegooid. Door een tv-uitzending en haar boek ’Radikal mutig: Meine Anleitung zum Anderssein’ kreeg ze een miljoenenpubliek.

De minister van Consumentenzaken Ilse Aigner (CDU) reageert echter sceptisch. De kern van het probleem is volgens haar dat de meeste mensen te weinig weten over de betekenis van de houdbaarheidsdatum. Het is geen vervaldatum maar een goedheidsgarantie, benadrukt haar woordvoerder. „Afschaffing is niet aan de orde”, zei de woordvoerder van de minister. Voordat voorstellen voor aanpassing volgen, wil hij eerst weten hoeveel goede producten onnodig in de afvalbakken verdwijnen.

Het Duitse ministerie heeft daarom opdracht gegeven voor een nationale studie naar het wegwerpen van producten zoals etenswaren, komend voorjaar. Volgens schattingen verdwijnen jaarlijks 6,5 tot 20 miljoen ton eetbare levensmiddelen bij het afval. Handelaren noemen dat aantal echter overdreven.

Het wegwerpprobleem komt op een moment dat voedsel wereldwijd duurder is geworden. In enkele Afrikaanse landen moeten mensen daardoor inmiddels tot 70 procent van hun inkomen uitgeven aan eten. Omgerekend naar Duitse lonen komt dat neer op 30 euro voor een brood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer