Binnenland

„Onderzoek naar fenomeen liquidaties nodig”

TILBURG (ANP) – Het is opmerkelijk dat over liquidaties in Nederland zo weinig bekend is. Dat zegt emeritus hoogleraar strafrecht en criminologie Cyrille Fijnaut dinsdag. Hij pleit voor onderzoek naar het fenomeen.

18 October 2011 13:03Gewijzigd op 14 November 2020 17:11

„Liquidaties zijn ernstige delicten. Ze zeggen iets over de ernst van de misdaad in Nederland”, aldus Fijnaut.

Maandag werd bekend dat drie verdachten zijn gearresteerd van de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2004. In Nederland vonden de afgelopen tien jaar met regelmaat liquidaties plaats. „Liquidaties zijn een soort graadmeter van de problemen in een land. Het is van belang daar een realistisch beeld van te scheppen.”, zegt de emeritus hoogleraar.

Fijnaut, die de zware misdaad in Nederland vanaf 1985 volgt, zegt zich niet te durven uitlaten over cijfers en trends, omdat in „kwantitatieve termen” te weinig in beeld is gebracht. Dat komt volgens hem mede doordat liquidaties vaak onopgelost blijven en het ook niet altijd vaststaat of het om een liquidatie of een andersoortige moord gaat.

„Ze zijn heel moeilijk op te helderen. Dat zie je aan de zaak-Endstra al”, zegt Fijnaut. „De onderzoeken duren soms jaren. De partijen die liquidaties uitvoeren, hebben geen enkel belang bij de opheldering ervan.”

Bij het onderzoek zijn eerst de politie en het Openbaar Ministerie (OM) aan zet, stelt de expert . Zij hebben namelijk de beschikking over bronnen en bevoegdheden om bij vertrouwelijke gegevens te kunnen.

„Onder de Nationale Politie zou het aangestuurd kunnen worden door de Nationale Recherche, in samenwerking met de regionale recherches”, zegt Fijnaut. „Zij zijn de enigen die zo dicht bij de bron zitten dat ze bij benadering zouden kunnen komen tot een schatting van aantallen en in welk verband liquidaties hebben plaatsgevonden.”

Van belang is volgens hem onder meer vergelijkend onderzoek tussen opgehelderde en niet-opgehelderde zaken. Universiteiten zouden vervolgens een rol kunnen spelen in de analyses van de onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer