VS laten gevangen Turkse militairen vrij
De Amerikaanse troepen in Irak hebben zondagavond elf Turkse commando’s vrijgelaten die vrijdag in Noord-Irak gevangen werden genomen. De vrijlating volgde op een telefoongesprek tussen de Turkse premier Erdogan en de Amerikaanse vice-president Cheney.
De drie officieren en acht onderofficieren werden vrijdag opgepakt, waarna er een diplomatieke rel ontstond tussen de oude bondgenoten. Turkije dreigde volgens de Turkse media daarin met maatregelen als de militairen niet snel vrij zouden komen. Gul eiste zaterdag van Powell de onmiddellijke vrijlating van de elf commando’s. De Verenigde Staten gaven daar geen gehoor aan. Zondag overlegden Erdogan en Gul per telefoon met Cheney.
Volgens Turkse functionarissen zouden de militairen vandaag worden overgedragen aan de Turkse autoriteiten, nadat ze de afgelopen nacht in een regeringsverblijf in Bagdad hebben doorgebracht.
De elf werden opgepakt in de Noord-Iraakse stad Sulaymaniyah. De VS verdachten volgens Erdogan de officieren ervan een aanslag te hebben willen plegen op de Koerdische gouverneur van de stad Kirkuk. Erdogan noemde de arrestatie „een lelijk incident dat niet had moeten plaatsvinden.”
Ook arresteerden de Amerikanen twintig Iraakse Turkmenen. Dertien van hen zaten zondag nog vast, enkele anderen waren vrijgelaten. Het was onduidelijk of ook de dertien vanmorgen zouden vrijkomen.
Militairen uit de top van het Turkse leger overlegden zaterdag over maatregelen tegen de VS als onmiddellijke vrijlating zou uitblijven, meldde de televisiezender ITV. Daarbij zou zijn overwogen het Turkse luchtruim te sluiten voor Amerikaanse vliegtuigen en de Amerikanen te verbieden nog langer gebruik te maken van vliegbasis Incirlik.
De Amerikanen hebben het hele weekeinde geweigerd commentaar te geven op het incident. Een anonieme hoge militair uit het Amerikaanse leger erkende wel dat zijn troepen een aantal buitenlandse militairen hadden opgepakt, „vermoedelijk Turken.”
Turkije heeft allang troepen in Noord-Irak om te voorkomen dat de Koerden, tegen wie de regering in eigen land jarenlang een oorlog heeft gevochten, te veel invloed krijgen. De grote angst van Turkije is dat de Koerden in Noord-Irak een eigen staat uitroepen. Die mogelijkheid was een van de redenen waarom Turkije in maart weigerde 62.000 Amerikaanse soldaten het land in te laten voor de aanval op Irak.
Zondag stond een lange rij voertuigen aan de Turkse zijde van de grens te wachten bij de grensovergang met Irak. Onder de voertuigen waren veel vrachtwagens met voorraden voor de coalitietroepen in Irak. De grensovergang was vrijdag na de bekendmaking van de arrestatie van de commando’s gesloten.