„Arabische lente kostte tientallen miljarden”
DUBAI (ANP) – De opstanden in de Arabische wereld hebben dit jaar niet alleen geleid tot politieke omwentelingen, maar ook tot enorme kosten.
Die bedragen bijna 56 miljard dollar (ruim 40 miljard euro), zo becijferde het internationaal opererende consultancybedrijf Geopolicity in een nieuw rapport.
De kostenraming is gebaseerd op productiviteitsverlies en stijgende begrotingstekorten van de overheden in landen als Libië, Syrië, Egypte, Tunesië, Bahrein en Jemen. De opstand in Syrië alleen leverde al een kostenpost op van omgerekend 19,7 miljard, Libië (10,3 miljard euro) en Egypte (7 miljard) verloren ook veel geld als gevolg van de revoluties, die overigens wel leidden tot de val van de respectievelijke dictatoren Muammar Kaddafi en Hosni Mubarak. In Syrië heeft Bashar al-Assad de macht nog altijd stevig in handen, ondanks maanden durende massaprotesten.
Andere landen in de regio boekten juist forse financiële winst sinds begin dit jaar, dankzij hoge olieprijzen. Zo zagen de Verenigde Arabische Emiraten hun inkomsten stijgen met 31 procent. Saudi-Arabië profiteerde met een plus van 25 procent ook fors. Deze landen bleven nagenoeg gevrijwaard van politieke onrust.
Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw was het niet meer zo onrustig in de Arabische wereld. De internationale gemeenschap heeft hulp toegezegd aan de nieuwe regimes in Egypte, Tunesië en Libië, maar de deskundigen van Geopolicity hebben hun vraagtekens bij de daadkracht. De G8 en de G20 hebben voor 100 miljard aan beloftes gedaan. Dat geld wordt echter niet in een keer overgemaakt, maar uitgesmeerd over een nog onbekende periode. „Met het risico dat de mensen die de straat op zijn gegaan, slechts weinig direct voordeel zien op de korte en middellange termijn”, zo voorspellen de opstellers van het rapport.