Palestijnse kritiek op deal Shalit
RAMALLAH – Net als de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ook Hamas vanuit de eigen gelederen kritiek gekregen op de overeenkomst om duizend Palestijnse gedetineerden te ruilen voor de Israëlische militair Gilad Shalit, die vermoedelijk dinsdag vrijkomt.
Veel kritiek komt van de rivaliserende Fatahpartij, maar ook binnen Hamas lijkt onvrede te heersen. Critici zijn teleurgesteld omdat enkele van de meest vooraanstaande Palestijnse gevangenen niet worden vrijgelaten en dat honderden anderen die worden vrijgelaten mogelijk niet naar huis mogen.
De kritiek is opmerkelijk, omdat Hamas met de gevangenenruil het onderste uit de kan lijkt te hebben gehaald. Shalit, die al meer dan vijf jaar in Palestijnse gevangenschap verkeert, wordt geruild tegen 1027 Palestijnen die momenteel vastzitten in Israëlische gevangenissen. De gedetineerden worden in twee fases vrijgelaten.
Onder de gedetineerden zijn zeker 300 Palestijnen die een levenslange gevangenisstraf hebben gekregen voor hun betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs. Voorheen weigerde de Joodse staat categorisch dergelijke gevangenen vrij te laten.
De Israëlische krant Ha’aretz meldde vrijdag dat Gilad Shalit vermoedelijk dinsdag wordt vrijgelaten. Het leger bereidt zijn overdracht voor, aldus het dagblad. Shalit zal via de Sinaïwoestijn naar Israël worden gebracht. De soldaat zal daar eerst aan een aantal medische onderzoeken worden onderworpen, alvorens hij aan zijn familie wordt overgedragen.
Een woordvoerder van Hamas gaf donderdag enkele details vrij over de overeenkomst. In de eerste fase komen 450 Palestijnen vrij, van wie er 178 niet mogen terugkeren naar hun huizen in de Gazastrook, Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever. Israël vreest dat zij anders opnieuw betrokken zullen raken bij aanslagen. Zij zullen elders op Palestijns gebied worden ondergebracht. Veertig gedetineerden zullen worden uitgewezen en mogen helemaal niet terugkeren naar de Palestijnse gebieden.
Hamas kreeg niet gedaan dat er ook belangrijke politieke leiders vrijkomen die zijn veroordeeld voor het beramen van dodelijke aanslagen. Onder hen zijn Marwan Barghuti, een leider van Fatah die wordt gezien als kanshebber voor het Palestijnse presidentschap als hij ooit vrijkomt, en Ahmad Saadat, leider van het kleine, maar invloedrijke Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ook enkele leiders van Hamas zelf, zoals Abdullah Barghuti, een bommenmaker die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van meer dan zestig mensen, komen niet vrij.
Over iedere naam is onderhandeld, zei Hamasleider Mahmud Zahar. „Bij sommigen konden we de bezwaren te boven komen. Maar bij anderen lukte dat niet”, zei hij op de Egyptische televisie.