N-Korea bouwt aan cultus rond kroonprins
PYONGYANG – De Illustere Generaal heeft een druk jaar achter de rug. Sinds zijn internationale debuut, deze week precies een jaar geleden, heeft Kim Jong Un diverse functies in Noord-Korea vervuld, waaronder die van militaire strateeg, hoge politicus en assistent van zijn vader, Kim Jong Il.
De viersterrengeneraal wordt in eigen land lof toegezongen voor een dodelijke artillerieaanval op een Zuid-Koreaans eiland, die beide landen bijna op voet van oorlog met elkaar bracht. Hij verschijnt tijdens feestelijke gelegenheden geregeld aan de zijde van zijn vader en begeleidt hem op inspectiereisjes naar boerderijen en fabrieken. Her en der in het land verschijnen er gedenktekens met zijn naam die herinneren aan deze bezoekjes.
Tijdens zijn reizen naar de buurlanden China en Rusland eerder dit jaar vertrouwde Kim Jong Il de volledige leiding van het land toe aan zijn zoon, zeggen bronnen bij de Noord-Koreaanse regering. Duidelijk is dat er het afgelopen jaar veel werk is verzet om de status van Kim Jong Un als de volgende leider van Noord-Korea te bestendigen. Het volk krijgt uitgebreid de kans nader met hem kennis te maken.
De ”Kimmen” zijn overigens nog niet zo ver dat je hen via Twitter en Facebook van stap tot stap kunt volgen. Het raderwerk achter het Noord-Koreaanse leiderschap en de mythevorming van de leider maken het voor de buitenwereld moeilijk om de waarheid uit de doorgesijpelde verhalen te filteren.
Alle informatie, of die nu voor de bevolking of voor de buitenwereld is bedoeld, staat onder scherpe controle. Op dissidentie en oppositie staat dwangarbeid of de dood, zeggen mensenrechtengroepen.
Het afgelopen jaar is er gestaag gewerkt aan de persoonlijkheidscultus rond Jong Un. De komende maanden kunnen een biografie en meer hoge politieke posten worden verwacht, zegt Yoo Ho Yeol, hoogleraar aan de Korea Universiteit in Zuid-Korea.
„Hij vervult nu de rol van opvolger”, aldus Yoo. „Hij heeft zijn status als volgende leider als het ware bekrachtigd.” Noord-Korea heeft nu dus een officiële kroonprins.
Jong Un werd vorig jaar tijdens een enorme militaire parade aan de wereld getoond. Samen met zijn vader salueerde hij naar de voorbijmarcherende militairen, onder het oog van de aanwezige internationale media.
De mediastunt maakte in één klap duidelijk wie Kim Jong Il als opvolger heeft gekozen. Die vraag deed al lang de ronde en werd de afgelopen jaren door de kwakkelende gezondheid van de grote roerganger steeds actueler. In 2008 verdween Jong Il enkele maanden van het toneel. Volgens de officiële lezing was hij oververmoeid, maar mogelijk heeft hij een beroerte gehad. Er waren toen zelfs al speculaties over zijn dood.
Hoewel er over de opvolging inmiddels is besloten, blijft de persoon Kim Jong Un nog altijd een raadsel. Zijn verrichtingen worden als feit gepresenteerd, hoewel deze feiten totaal niet te controleren zijn. In Zuid-Korea doen geruchten de ronde over maatregelen die in het noorden worden getroffen om ervoor te zorgen dat de kroonprins op loyaliteit kan rekenen.
Volgens verhalen uit Noord-Korea is Jong Un afgestudeerd aan de Kim Il Sung Militaire Universiteit en is hij zeer bedreven op computergebied en in de technologie. Zijn geboortedatum, zijn burgerlijke staat en zelfs de naam van zijn moeder zijn nooit officieel bekendgemaakt. Volgens de Nederlandse Wikipedia is Jong Un geboren op 8 januari 1983. Maar de Engelse versie twijfelt tussen 1983 en 1984. Zeker is dit dus allemaal niet.
Kim Jong Un zou zijn opleiding hebben gehad in Gümligen bij Bern in Zwitserland aan de International School of Berne. Daar zou hij behalve Engels ook Duits en Frans hebben geleerd. Zeker voor Aziatische leiders is dat beslist uitzonderlijk.
Tijdens zijn verblijf in Gümlingen zou hij zelfs hebben leren skiën, zo wordt beweerd. Een kleinzoon van Kim Jong Il, Kim Han Sol, is woensdag in Bosnië-Herzegovina aangekomen en daar aan een dure privéschool te studeren.
De Noord-Koreanen hebben echter geen toegang tot Wikipedia en hopen volgend jaar meer officieel te weten te komen over hun toekomstige leider. Het land viert dan een van zijn grootste mijlpalen: de honderdste geboortedag van Kim Il Sung, de stichter van de Kimdynastie.