Vervuilde grond gevaar gezondheid
DEN HAAG – In Nederland zijn deze zomer 414 plekken geteld waar de bodemverontreiniging een direct risico kan vormen voor de gezondheid van mensen.
Een woordvoerster van staatssecretaris Atsma (Milieu) heeft dat woensdag bevestigd na een bericht hierover in Trouw.
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Atsma volgens de woordvoerster met alle provincies en de dertig grootste gemeenten in kaart gebracht hoeveel zogeheten humane spoedlocaties er nog zijn. Op
1 juli van dit jaar stond de teller op 414, terwijl op 1 juli 2008 er nog 1832 plekken waren met „potentiële humane risico’s.”
In 2009 is afgesproken dat deze spoedeisende locaties voor 2015 worden gesaneerd of dat ten minste de risico’s beheersbaar zijn gemaakt. Provincies en gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk.
Bij humane spoedlocaties gaat het niet alleen om de verontreiniging, maar ook om hoe de grond wordt gebruikt. De risico’s voor de gezondheid zijn bijvoorbeeld groter als er groenten worden gegeten uit een (volks)tuin met een vervuilde bodem of als er kinderen op spelen.
Zuid-Holland is met 41 spoedlocaties de meest vervuilde provincie. Direct daarna volgt Noord-Holland met veertig terreinen. Flevoland is met vijf locaties de minst vuile provincie. Op de lijst van steden staat Groningen bovenaan met 28 spoedlocaties