Economie

Slowakije heeft sleutel noodfonds in handen

AMSTERDAM (ANP) – De schijnwerpers staan volgende week volledig gericht op Slowakije, een relatief klein land in het euroblok. Daar stemt het parlement, als laatste, dinsdag over de verruiming van het zogeheten Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF).

7 October 2011 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 17:01
Foto EPA
Foto EPA

Slowakije heeft een sleutelrol in de beoogde verruiming, waarmee het EFSF ook gebruikt kan worden om staatsobligaties op te kopen van noodlijdende landen en voor leningen aan landen die nog niet in acute nood verkeren.

Terwijl zwaargewichten als Duitsland en Frankrijk maar ook kleinere landen als Cyprus en Slovenië -soms met wat gemopper- de afgelopen tijd hun goedkeuring verleenden, kan Slowakije roet in het eten te gooien. Het land dreigt al weken tegen uitbreiding te stemmen. En dat terwijl de verruiming van het EFSF alleen van kracht kan worden als alle 17 landen een positief oordeel vellen.

De Slowaakse coalitie heeft, voor zover bekend, nog steeds geen overeenstemming bereikt over het EFSF. Om het voorstel tot aanpassing van het noodfonds te laten goedkeuren, is de Slowaakse regering afhankelijk van de liberale coalitiepartner die 22 van de 150 zetels in het parlement heeft. Maar die partner dreigt al tijden tegen het steunfonds te stemmen.

Achter de schermen wordt stevige druk op het land uitgeoefend, zo stelden ingewijden tegen persbureau Reuters. Zo zou er een plan liggen dat het land instemt met de uitbreiding van het noodfonds, zonder verdere financiële verplichtingen.

Terwijl dinsdag de schijnwerpers op Slowakije zijn gericht, stemt maandag het parlement van Malta over het EFSF. Deze stemming wordt echter gezien als een hamerstuk. „Een afwijzing van Slowakije zou de schuldencrisis een heel nieuwe dimensie geven”, aldus marktkenners.

De versterking van het noodfonds betekent dat het meer geld kan uitlenen aan noodlijdende eurolanden. Tot nog toe hebben Ierland en Portugal al geput uit het fonds. Het tweede reddingspakket voor Griekenland moet ook uit het EFSF komen. En juist Griekenland verkeert in acute financiële nood.

Het fonds krijgt met nieuwe bevoegdheden overigens ook meer mogelijkheden om in een vroeg stadium in te grijpen, om zo de stabiliteit van de euro te garanderen en de kans op het overslaan van de problemen naar andere landen te verkleinen.

Nederland keurde donderdag de EFSF-uitbreiding goed. Bij een stemming in de Tweede Kamer waren regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en de SGP voor. Dinsdag moet de Eerste Kamer ook nog instemmen. Dan is het Nederlandse akkoord definitief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer