Economie

Kamer stemt over uitbreiding noodfonds

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer stemt donderdag over de uitbreiding van het Europese noodfonds. Behalve Nederland moeten ook Malta en Slowakije daar nog mee instemmen. Veertien andere eurolanden deden dat al.

6 October 2011 13:04Gewijzigd op 14 November 2020 16:59
Foto ANP
Foto ANP

Wat officieel voorligt, is een aanvulling op de begroting voor 2011. In die suppletoire begroting stelt minister van Financiën Jan Kees de Jager voor om het Nederlandse garantieplafond voor het Europese noodfonds EFSF te verhogen naar 97,8 miljard euro.

Met die wet moet de Tweede Kamer instemmen. En dat zal ook gebeuren, want een ruime meerderheid is voor. Gedoogpartij PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren zijn tegen.

Maar behalve de suppletoire begroting vraagt De Jager het parlement donderdag ook om politieke instemming met de uitbreiding van de instrumenten van het eurofonds EFSF. De regeringsleiders van de 17 eurolanden hebben daarover op 21 juli afspraken gemaakt. Die houden onder meer in dat het eurofonds eerder noodlijdende landen kan helpen, dat overheidssteun ook kan worden gebruikt om banken te redden van een faillissement en dat het EFSF obligaties van eurolanden kan opkopen. Het flexibeler maken van het fonds moet voorkomen dat andere eurolanden besmet raken door de crisis in Griekenland.

De Jager belooft het parlement telkens over stappen van het EFSF te informeren en dat de Kamer altijd met hem in debat kan. Er geldt dan geen zogenoemd ’de jure’ instemmingsrecht, maar de facto wel. Als de Kamer het ergens niet mee eens is, kan ze het vertrouwen in hem opzeggen en dan is er geen Nederlandse instemming. Zo heeft de Kamer volgens De Jager materieel dezelfde rechten als de Duitse Bondsdag, zonder dat het snel ingrijpen van het EFSF wordt belemmerd.

Het Nederlandse garantiebedrag van 98 miljard euro is overigens moeilijk te vergelijken met andere landen. Duitsland bijvoorbeeld heeft nu een garantieplafond van ongeveer 200 miljard, terwijl de Duitse economie vijf keer zo groot is. Dat komt doordat De Jager volgens de strenge Nederlandse begrotingswetten niet alleen de leningen van het EFSF zelf mee moet garanderen, maar ook de rentes die het fonds betaalt. En door het verlengen van de looptijden neemt die rente toe. Daardoor is het garantieplafond in stapjes inmiddels opgelopen van oorspronkelijk 26 miljard naar bijna 98 miljard euro nu.

Al die Europese garanties zorgen ervoor dat de 440 miljard euro namens de eurolanden in het EFSF ook daadwerkelijk kan worden uitgeleend. Daarnaast is er nog 60 miljard via de EU-begroting en 250 miljard van het IMF beschikbaar.

Voor een volledige Nederlands ’ja’ met het eurofonds moet dinsdag ook nog de Eerste Kamer instemmen. In Slowakije wordt ook dinsdag gestemd, in Malta komende maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer